Категорія
Новини
Дата

Голова НБУ розкритикував іноземні банки. Хоче побачити більше активних стратегій та виходу з РФ

Голова НБУ Андрій Пишний розкритикував поточну стратегію роботи банків з іноземним капіталом в Україні за їх «вичікувальну позицію», через що установи тримають максимальную кількість коштів у депозитних сертифікатах. Про це Пишний сказав у інтервʼю Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Це вже є предметом окремої розмови з частиною ринку з іноземним капіталом, – зазначив Пишний. – Більше того, я вже мав розмови з Європейською комісією, комунікував з керівництвом окремих банків та планую діалог зі штаб-квартирами материнських банків».
  • Голова НБУ наголосив, що регулятор «підтримує і поважає стандарти корпоративного управління і не збирається диктувати приватним власникам, як їм потрібно працювати». Проте НБУ очікує побачити від банків іноземної групи нові стратегії роботи під час війни. «Ми вже зараз маємо поступово будувати плани на майбутнє і розробляти стратегії кредитування та підтримки портфеля», – сказав Пишний. На його думку, міжнародні банки повинні вийти зі стратегії вичікування і захисту до стратегії пошуку свого місця в умовах воєнної економіки.
  • Голова Нацбанку також очікує, що банки з іноземним капіталом реалізують заяви про вихід із російського ринку. Він підкреслив, що «дотичність до російського ринку таких поважних європейських компаній отруйна». 
  • Через повномасштабну війну банки збільшили обсяги відрахувань у резерви у 14 разів, повідомив голова НБУ. Він очікує, що цей показник зростатиме і надалі. Ситуація у більшості системно важливих банків не викликає занепокоєння у регулятора. За словами Пишного, найбільш стійка ситуація в секторі держбанків. А також у банків з іноземним капіталом.

Контекст

Підвищення облікової ставки до 25% річних найвідчутніше позначилося на вартості кредитів рефінансування для банків та дохідності їх вкладень у депозитні сертифікати НБУ, за якими ставка – 23% річних. Лише за липень відсотки за кредитами рефінансування НБУ становили 1,8 млрд грн, а доходи банкірів за депозитними сертифікатами – 3,3 млрд грн. У депозитних сертифікатах НБУ банки тримають понад 200 млрд грн.

Нацбанк став центром розподілу ліквідності: надає рефінансування банкам, що потребують ресурсів, та приймає кошти в депозитні сертифікати від банків, що мають надлишкову ліквідність. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні