Категорія
Новини
Дата

Після підвищення податків два держбанки потребуватимуть докапіталізації на 3 млрд грн – Рожкова

1 хв читання

Перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова /Олена Владико/пресслужба НБУ

Перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова Фото Олена Владико/пресслужба НБУ

Якщо Верховна Рада запровадить для банківського сектору у 2024 році підвищене оподаткування на рівні 50%, два державні банки не відповідатимуть вимогам до капіталу, і їх доведеться докапіталізувати грошима з бюджету. Про це в інтерв’ю Forbes заявила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова.

17 вересня парламент підтримав законопроєкт щодо підвищення податків, де зокрема є «суперподаток» для банків.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Цьогоріч НБУ перейшов на нові вимоги до структури капіталу банків, що на 100% відповідають європейським підходам. «Ми передбачали, що банки використають прибуток для органічного виконання цих вимог», – зазначила Рожкова.
  • Але якщо з прибутку банків ретроспективно стягнуть 50% (а не 25%, як прописано в законі зараз) за увесь 2024 рік, двоє держбанків – Укрексімбанк та Sense Bank – порушать вимогу до капіталу, заявила заступниця голови НБУ.
  • Це потребуватиме додаткової докапіталізації бюджетним коштом. «Ми оцінили цю потребу у 3 млрд грн», – уточнила Рожкова.

Контекст

У липні Міністерство фінансів представило законопроєкт щодо підвищення податків, зокрема збільшення військового збору та запровадження податку з обороту для юросіб.

Законопроєкт декілька разів змінювався, туди внесли, а потім прибрали підвищення ПДВ, і зрештою додали збільшення корпоративного податку для банків до 50% за увесь 2024 рік. 17 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні цей документ.

Якщо закон не зміниться, це вже буде друге поспіль збільшення податку на банки до 50% – минулоріч Рада вже підвищувала податок для банків, але це мало стати разовим явищем, а у наступні роки корпоративний податок має становити для галузі 25% (замість стандартних 18%).

17 вересня Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №11416-д про підвищення податків у першому читанні. Напередодні до тексту законопроєкту додали підвищення податку на банки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд