Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Чому суперподаток для банків неефективний, як врятувати бюджет через ОВДП, проблеми «єОселі» і «5-7-9» та докапіталізація держбанків. Велике інтерв’ю заступниці голови НБУ Катерини Рожкової

17 хв читання

Катерина Рожкова /Олена Владико/пресслужба НБУ

Катерина Рожкова. Фото Олена Владико/пресслужба НБУ

Чому НБУ проти додаткових податків для банків, у скільки бюджетних коштів може обійтись докапіталізація держбанків, чому «єОселя» не дасть зʼявитись ринку іпотеки, коли зʼявиться програма кредитування в оборонному секторі? Велике інтервʼю з першою заступницею голови Національного банку Катериною Рожковою.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Напередодні інтервʼю Forbes із першою заступницею голови Нацбанку Катериною Рожковою між народними депутатими, з одного боку, та НБУ і Мінфіном, з іншого, розгорнулася суперечка: чи підвищувати другий рік поспіль податок на прибуток для банків. Цього разу йдеться про 50%, причому знову заднім числом.

17 вересня Верховна Рада вже підтримала в першому читанні такий крок разом із підвищенням військового збору з 1,5% до 5%.

НБУ – проти, зокрема, через проблеми з капіталом у двох держбанків за такого сценарію, каже Рожкова Forbes. На їхню докапіталізацію доведеться витратити мільярди гривень із бюджету, пояснює вона.

Також без «суперподатку» Мінфін та НБУ розраховують залучити від банків 385 млрд грн до кінця року від продажу облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП). Ця сума збільшилась, адже нардепи відмовились від підвищення низки податків, зокрема ПДВ, тож на фінансування армії потрібно знайти додаткові кошти.

Нацбанк шукає баланс між потребами бюджету та забезпеченням стійкості банківського сектору, пояснює Рожкова. Зокрема, держава розраховує як на викуп банками ОВДП, так і на збільшення кредитування. До того ж регулятор продовжить адаптувати регуляції до європейських правил. Для цього всього буфер капіталу у банків має залишатись, вважають у НБУ.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд