Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада проголосувала за збільшення податків у першому читанні

1 хв читання

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №11416-д про підвищення податків у першому читанні, повідомив депутат Ярослав Железняк. Напередодні до тексту законопроєкту додали підвищення податку на банки.

Додаткові критично важливі потреби уряд оцінював у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону. Очікується, що підвищення військового збору та деякі інші заходи дадуть змогу мобілізувати на сектор безпеки та оборони необхідні ресурси.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Документ підтримав 241 народний депутат. Таким чином законопроєкт було проголосовано з другої спроби. Документ передбачає історичне збільшення податків на 58 млрд грн в цьому році та 137 млрд в наступному.
  • Проєкт закону передбачає підвищення військового збору (ВЗ) з 1,5% до 5%, встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу платників єдиного податку ІІІ групи; встановлення ВЗ для ФОП – платників єдиного податку І, ІІ та IV групи на рівні 10% розміру мінімальної ЗП.
  • Також планується встановлення ставки податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50%.
  • Документ містить норму про встановлення ставки податку на прибуток для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%.
  • Також передбачено вдосконалення запропонованої моделі визначення розміру авансових внесків з податку на прибуток підприємств для АЗС.
  • Законопроєкт змінює податковий період з квартального на місячний для подання звітності про виплачені доходи на користь фізичних осіб (для економічного бронювання).

Контекст

18 липня у Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроєкт №11416, який пропонував на час воєнного стану збільшити військовий збір для всіх громадян і додатково встановити збори для окремих галузей.

Фінансовий комітет Ради 29 серпня підтримав обмежений пакет підвищення податків.

Ключова норма – підвищення військового збору з 1,5% до 5%. Це має принести 27,3 млрд грн додаткових надходжень до кінця року. Наступного року – 107,7 млрд грн.  

3 вересня Верховна Рада провалила голосування за законопроєкт №11416-д про підвищення податків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд