Категорія
Новини
Дата

«Питання кількох місяців». Гетманцев анонсував підвищення акцизу на автогаз

Вирішення питання підвищення акцизу на автогаз є перспективою кількох місяців, повідомив голова Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, пише enkorr.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, він заявив, що надходження коштів у бюджет цього року від акцизів і ПДВ становили близько 60 млрд грн.
  • Гетманцев додав, що підвищення акцизу на автогаз – «це перспектива кількох місяців».
  • За словами депутата, єдина причина низького акцизу на газ полягає в тому, що «колись на ринку LPG були сильніші лобісти, ніж на ринку бензинів». 
  • «Співвідношення повинно бути в енергомісткості. Якщо застосовуємо цю логіку при ставці на бензин €213 за 1000 л, ставка на газ повинна бути €160-170. Це європейська практика», – зазначив він.

Контекст

Із 1 липня податки на пальне в Україні повернулися на рівень до повномасштабного вторгнення: ПДВ – до 20%, акциз на бензин – до €213, на дизпальне – до €139 за 1000 л. При цьому акциз на автогаз залишився на рівні €52 за 1000 л.

У листопаді автогаз на українських АЗС подорожчав на 30%. Основні причини – дефіцит, який виник через блокаду кордону, та боротьба з російським пальним. Минулого місяця здорожчання прискорилося: літр автогазу на українських АЗС подорожчав у середньому на 8 грн, впритул наблизившись до 40 грн/л, за даними консалтингової групи «А-95». Проте у грудні ціни підуть вниз, прогнозують учасники ринку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні