Категорія
Новини
Дата

Протест польських перевізників паралізував роботу трьох митних постів на кордоні (доповнено)

Польські перевізники розпочали страйк на кордоні з Україною, повідомила пресслужба Державної митної служби. Заблоковано роботу трьох найбільших пунктів пропуску. Посол України в Польщі Василь Зварич назвав такі дії «болючим ударом у спину України».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 6 листопада о 13:20 за київським часом розпочалася анонсована акція протесту польських перевізників. Роботу митного поста «Ягодин» Волинської митниці паралізовано, повідомила пресслужба Волинської митниці.
  • Також відбулося поступове блокування руху вантажного транспорту в напрямку пунктів пропуску «Краківець – Корчова» та «Рава-Руська – Хребене», повідомила пресслужба ДПС.
  • За інформацією, яку українські митники отримали від протестувальників, від сьогодні ті пропускатимуть лише по одній вантажівці на годину в обох напрямках. 
  • Товари 1–24 групи, які проходять фітосанітарний та/або ветеринарний контроль та слідують через Польщу транзитом, не впускатимуть зовсім. 
  • «Це зменшить товаропотік через Ягодин у середньому в 25 разів, порівняно з оптимальною кількістю транспортних засобів, затвердженою міжнародними Меморандумами між Україною та Польщею», – зазначили у пресслужбі митниці. 
  • Протестувальники пообіцяли пропускати через кордон без обмежень рейсові автобуси, вантажі гуманітарної допомоги, цистерни з пальним на вʼїзд в Україну та інші небезпечні вантажі, а також швидкопсувні товари та живих тварин.
  • Основні вимоги її організаторів – у приверненні уваги до ситуації на ринку транспортних перевезень у Польщі, скасування так званого «транспортного безвізу» для українських міжнародних перевізників, заборона на реєстрацію у Польщі транспортних компаній з капіталом, що походить із України, йдеться в повідомленні. 
  • За попередньою інформацією, акція протесту триватиме до 3 грудня. 
  • Доповнено. Посол України в Польщі Василь Зварич закликав перевізників припинити блокування руху вантажного транспорту, назвавши такі дії «болючим ударом у спину України», яка страждає від російської агресії. 
  • «Коридори солідарності» між Україною та ЄС перебувають під загрозою. Ми закликаємо покласти край блокаді кордону!» – написав посол у соцмережі Х.

Контекст

30 жовтня польські перевізники анонсували акцію протесту, що заблокує усі пунти пропуску між Польщею та Україною до кінця року. 

3 листопада вони перенесли початок блокади вантажного транспорту з 3 на 6 листопада. Також змінились плани щодо об’єктів блокади: замість усього кордону перевізники збирались блокувати три найбільші пункти пропуску: «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава Руська», «Дорогуськ – Ягодин». 

Польські перевізники, які мають найбільший автопарк у ЄС, остерігаються конкуренції з українськими перевізниками. Тому намагаються вибити для себе преференції, розповів в інтерв’ю Forbes заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

«Вимоги польських перевізників – нереалістичні, із них складається враження про відсутність бажання розвʼязати проблему», – зазначив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні