Категорія
Новини
Дата

Польські перевізники перенесли початок блокади вантажного транспорту на кордоні з Україною

1 хв читання

Польські перевізники планують почати блокаду руху вантажного транспорту поблизу трьох найбільших автомобільних пунктів пропуску на польсько-українському кордоні не 3-го, а 6 листопада. Про це в коментарі «Укрінформу» сказав організатор протесту поблизу ПП «Корчова –Краківець» Томаш Борковський.

Ключові факти

  • Блокада розпочинається з 12:00 (13:00 за київським часом) 6 листопада одночасно в трьох місцях поблизу кордону з Україною («Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава Руська», «Дорогуськ – Ягодин»), зазначив Борковський.
  • За його словами, цей протест офіційно зареєстровано польськими перевізниками в місцевих органах влади до 3 січня 2024 року.
  • Співорганізатор страйку повідомив, що блокуватимуть проїзд вантажних автомобілів, натомість пропускатимуть гуманітарну і військову допомогу для України.
  • На його переконання, блокада спрямована не проти України, а за те, «щоб мати рівні можливості» з українськими перевізниками.
  • Він зауважив, що свої вимоги організатори страйку надіслали, зокрема, міністерству інфраструктури Польщі.

Контекст

Польські перевізники вимагають: повернути дозвільну систему для українських перевізників на перетин кордону із Польщею, яку скасували з початком «транспортного безвізу» в червні 2022 року; посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ та заборонити українським перевізникам реєструвати компанії в Польщі. Крім того, вони хочуть мати окремі черги на всіх кордонах для порожніх фур, у «єЧерзі» для авто на номерах ЄС та отримати доступ до української системи «Шлях». 

Польські перевізники, які мають найбільший автопарк у ЄС, остерігаються конкуренції з українськими перевізниками. Тому намагаються вибити для себе преференції, розповів Forbes заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Для України польські кордони – ключові ворота для експорту на Захід: через Польщу Україна вивозить стільки ж товарів, як через усі інші країни-сусідки, разом узяті, каже Деркач. Зараз, у розпал сезону вивезення експорту, черги на польських кордонах розтягнулися на 10–14 днів.

Що відбувається та чи може Україна знайти компроміси з польськими перевізниками, читайте в бліц-інтервʼю із заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергієм Деркачем. У сфері його відповідальності – автомобільний транспорт, дорожнє господарство та робота пунктів пропуску через державний кордон.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні