Категорія
Новини
Дата

Податковий борг виріс на майже 17 млрд грн з початку війни. Це у 10 разів більше, ніж за весь минулий рік – Опендатабот

З початку вторгнення Росії в Україну податковий борг виріс на 15%, або на 16,8 млрд грн. Наразі сума заборгованостей по податках складає понад 124 млрд грн, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними платформи, за весь 2021 рік податковий борг виріс тільки на 1,7 млрд грн. 
  • «Однією з причин такого стрімкого зростання може бути закриття даних про борги від моменту вторгнення РФ», – кажуть аналітики.
  • Наразі підприємці при виборі партнерів та контрагентів не можуть побачити, хто сплачує податки, а хто перестав це робити від початку бойових дій, адже офіційні дані відсутні у відкритому доступі, зазначили в Опендатаботі.
  • Податкові борги не містять оборонної та стратегічно важливої інформації, але загальну суму боргу податкова продовжує публікувати. «Натомість закриття даних Державною податковою службою не дає змоги свідомому бізнесу обирати контрагентів, які підтримують державу та сплачують податки», – додав керівник Опендатабота Олексій Іванкін.

Контекст

За час активної фази війни в українців зʼявилося майже пів мільйона нових боргів. Це удвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомив наприкінці серпня Опендатабот.

Єдиний реєстр боржників зупинив зростання за час повномасштабного вторгнення, йдеться у повідомленні. 

Загальна кількість виконавчих проваджень зі стягнення заборгованостей зросла на 441 311 з лютого 2022 року. Для порівняння: за аналогічний період у 2021-му було зафіксовано удвічі більше виконавчих проваджень за борги – майже 944 000.

Найбільше зростання зафіксоване у таких категоріях: штрафи за адміністративні правопорушення – більше на 107 000, штрафи за порушення ПДР – на 100 000, заборгованості за комуналку – на 52 000.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні