Категорія
Новини
Дата

Податок на криптовалюти й авторизація. НКЦПФР підготувала законопроєкти про легалізацію віртуальних активів

1 хв читання

Законопроєкт про оподаткування криптовалют в Україні, розроблений Нацкомісією з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР), пропонує оподатковувати прибуток від діяльності на крипторинку за ставкою 18% і військовим збором у розмірі 1,5%. Документ презентують 14 червня на засіданні Консультаційної ради, йдеться в редакційному матеріалі Forbes.

Ключові факти

  • Станом на 13 червня НКЦПФР завершила розробку законопроєкту про оподаткування криптоактивів і оновила текст закону «Про віртуальні активи».
  • Новий законопроєкт НКЦПФР розробила разом із компанією Ernst & Young за підтримки фінансового комітету Верховної Ради та Консультаційної ради, до якої увійшли представники криптобірж Kuna, WhiteBIT та Binance.
  • Ставки податку на криптовалюти створили за прикладом моделей оподаткування інвестиційного прибутку, як у країнах Західної Європи, каже член Нацкомісії Юрій Бойко.
  • У нинішній версії законопроєкту ставка оподаткування – це 18% від інвестиційного прибутку та військовий збір у розмірі 1,5%. Податок сплачується, якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестактивами має позитивне значення, а платник володіє отриманими внаслідок цих операцій активами до 365 днів. Якщо парламентарі ухвалять вказані законопроєкти, то регуляторами ринку віртуальних активів будуть Національний банк і НКЦПФР.
  • Відповідно до оновленого законопроєкту про віртуальні активи, такі активи можуть належати до трьох категорій: токени електронних грошей, токени з прив’язкою до активів, інші віртуальні активи. 
  • Для публічного випуску токенів із прив’язкою до активів на торгах, емітент має бути авторизованою у НКЦПФР юридичною особою. Для авторизації юрособа має оформити білу книгу, яка фактично є проспектом емісії.
  • Бойко сподівається, що закон ухвалять у вересні, а запрацює він із 2024 року. У такому випадку Україна буде першою в Європі країною, що імплементувала європейські норми регулювання віртуальних активів МіСА.

Контекст

У 2022 році Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3637 «Про віртуальні активи». Він міг набути чинності виключно після внесення змін до Податкового кодексу у контексті оподаткування криптовалют. Глава держави ветував документ, внісши правки. З того часу податкове законодавство України так і не змінили під потреби ЗУ «Про віртуальні активи».

Після того як Рада Європи схвалила норми, що регулюють віртуальні активи, – МіСА (Markets in Crypto-assets), Україна фіналізувала і свої законодавчі розробки. Зараз на часі – внесення правок з боку стейкхолдерів: гравців крипторинку, представників Національної поліції, Бюро економічної безпеки, Національного банку, Міністерства цифрової трансформації та Міністерства фінансів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні