Засновник Binance Чанпен Чжао /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

SEC атакує Binance та Coinbase. Українську криптоіндустрію це поки що не лякає, на відміну від напівміфічних планів Нацбанку. Чого чекає український криптобізнес

Засновник Binance Чанпен Чжао Фото Getty Images

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) висунула низку гучних звинувачень на адресу найбільших глобальних криптобірж Binance та Coinbase. Що це значить для українського ринку? Та чого криптокомʼюніті боїться більше, ніж проблем найбільших бірж світу?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Український підрозділ криптобіржі Binance не бачить аномальної активності українських користувачів на фоні новин про серйозні проблеми материнської структури з американським фінрегулятором SEC, йдеться у письмовому коментарі пресслужби біржі на запит Forbes.

Але причини для хвилювання у клієнтів найбільшого у світі криптомайданчика є. 5 червня SEC подала до суду на Binance і її засновника Чанпена Чжао. Комісія закидає біржі суттєві порушення правил торгівлі цінними паперами. «Ми стверджуємо, що компанії причетні до широкої мережі обману, конфлікту інтересів, приховування інформації та свідомого порушення закону», – заявив голова SEC Гері Генслер.

6 червня регулятор звернувся до федерального суду з проханням заморозити активи дочірньої компанії Binance у США – Binance.US. У ці кілька днів інвестори вивели із криптобіржі Binance та її «дочки» близько $1,43 млрд, свідчать дані Nansen.

Для української криптоіндустрії (наша країна навіть у воєнному 2022-му посідала третє місце у світі у рейтингу криптосприйняття, за даними Chainalysis) це має бути важливою новиною.

Що означають проблеми глобальної Binance для українського крипторинку?

Як крипторинок України реагує на історію з Binance

Українська криптоспільнота досить спокійно реагує на події, що розгортаються у США між SEC та Binance. «Трейдери навчені проблемами з FTX (Одна з найбільших криптобірж світу, збанкрутувала наприкінці 2022-го. SEC заявляла, що засновник FTX Сем Бенкман-Фрід ошукав інвесторів на $1,8 млрд, – Forbes) і не тримають все на одній біржі», – каже керівник амбасадорського відділу Bybit Сергій Мариничев.

Найпомітніша реакція українських клієнтів зараз – частина переходять з Binance на інші великі біржі, додає Мариничев. Втім, такий перерозподіл поки не є значним, уточнює він.

Новини із США загалом пригальмували активність локальних інвесторів з України, каже Мариничев. Причина – коливання ціни. 5 червня, у день заяв і позовів SEC щодо Binance, курс біткоїна знизився з $26 806 до $25 441, однак станом на вечір 7 червня встиг відновитися до $26 472. «Хто встиг зайти за ціною $20 000/BTC – чекають, хто не встиг – побоюються купувати зараз», – говорить Мариничев.

Ціни – поки основний глобальний ефект походу SEC проти топбірж (окрім Binance, комісія виступила зі звинуваченнями на адресу Coinbase, – Forbes), зазначає засновник української біржі Kuna Михайло Чобанян. Втім, він не береться прогнозувати подальший тренд. «Можуть просідати далі, але може і злетіти», – говорить Чобанян.

У пресслужбі Binance заявили, що судовий позов від SEC нічого не змінює для українського підрозділу. «Позов не стосується Binance Ukraine і не впливає на його роботу, – йдеться у коментарі компанії. – Кошти користувачів зберігаються 1:1, всі операції проводяться в штатному режимі».

Getty Images

Засновник Binance Чанпен Чжао Фото Getty Images

Чого боїться українське криптокомʼюніті

Binance – найбільша криптобіржа у світі – працює на українському ринку з кінця 2019 року. Місцеві криптокомпанії, як правило, не розкривають своїх фінансових показників, однак Binance у низці рейтингів, складених ЗМІ, фігурує як найбільша біржа України.

Через проблеми з регуляторами за останні три місяці Binance втратив чверть своєї частки на глобальному ринку. Чи можлива паніка зі схожими наслідками в Україні, якщо проблеми Binance посиляться? На цьому етапі протистояння з американським регулятором – ні, вважає Чобанян. «Позов проти Binance тільки-но поданий, – пояснює він. – Та й у середньостроковій перспективі я не думаю, що ринок здригнеться через них».

Український криптобізнес має свою історію складних стосунків із фінансовим регулятором, які суттєво змінили правила гри. На початку року Нацбанк надав місцевим банкам жорсткі рекомендації, через які фінустанови перестали обробляти high-risk транзакції, до яких відносяться операції, повʼязані з гемблінгом, беттінгом та криптовалютами.

Через це українці не можуть поповнювати криптогаманці чи виводити з них кошти на гривневі банківські картки. Після цього, наприклад, добовий оборот Kuna, що заробляє на комісіях із транзакцій, впав з $1,5 млн до $400 000.

Обмеження зачепили увесь крипторинок. Через бан криптообмінних операцій з боку банківського сектору індустрія втратила понад 90% звичних інструментів для виведення гривні з криптогаманців, розповідав Forbes кофаундер криптофінтех-стартапу Weld Money Олексій Бобок.

Тому на настрої української криптоспільноти останніми днями більше впливають чутки про можливі обмеження переказів з картки на картку (після складнощів з поповненням і виведенням на картку P2P-перекази стали альтернативою для криптокористувачів, – Forbes), ніж «розборки» між SEC і Binance, підсумовує Мариничев з Bybit. Він додає, що попри офіційне спростування з боку регулятора, криптоінвестори все ще побоюються, що НБУ збиратиме дані про їх карткові операції.

У підготовці матеріалу брала участь редакторка Forbes Валентина Дудко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні