Категорія
Гроші
Дата

Які наслідки матиме війна SEC проти криптогігантів Binance та Coinbase. Розповідає біткоїн-максималіст Дмитро Харьков

Наймогутніший фінансовий регулятор світу – Комісія з цінних паперів та бірж США (SEC) – пішов війною на найбільші криптобіржі світу Binance та Coinbase за можливі порушення закону про цінні папери. Що відбувається та чому український крипторинок негативно сприймає існування Binance, розбирався заступник головного редактора Bitcoin Magazine Україна Дмитро Харьков.

Подвійний удар від SEC

SEC шокувала учасників ринку 5 червня, коли подала позов проти найбільшої централізованої криптобіржі у світі Binance. 

Головні претензії стосуються операцій з незареєстрованими цінними паперами (до яких регулятор відносить значну кількість альткоїнів), а також програми отримання прибутку й інвестиційних схем, що реалізуються на біржі. 

Звинувачення регулятора теж стосуються криптовалют, що були випущені безпосередньо Binance: її монети BNB та стейблкоїна BUSD.

SEC відома своєю позицією щодо більшості криптовалют як незареєстрованих цінних паперів. З грудня 2020 року триває тяжба регулятора з Ripple (розробником коїна XRP – шостої за капіталізацією криптовалюти на цей час). Більшість аналітиків прогнозують перемогу Ripple. Проте голова SEC Гері Генслер неодноразово підкреслював свою позицію щодо того, що лише біткоїн є товаром, а всі альткоїни – цінні папери.

Не встигли інвестори ще повною мірою скорегувати свої плани, а вже 6 червня SEC висунула обвинувачення до ще одного гіганта ринку – американської криптобіржі Coinbase. Її звинувачують у торгівлі незареєстрованими цінними паперами (регулятор розширив перелік альткоїнів) та послуг стейкінгу, які пропонували клієнтам. 

SEC налаштована рішуче та вже ініціювала замороження активів Binance.US, щоб унеможливити вивід коштів до інших юрисдикцій до закінчення судового процесу.

Учасники ринку гарно пам’ятають крах біржі FTX у листопаді минулого року. Звісно багато з них поспішили вивести свої активи: близько $790 млн протягом перших 24 годин. Волатильність криптовалют відразу підвищилася, а найбільше постраждали альткоїни, що були класифіковані SEC як цінні папери.

Глобальні наслідки війни, ініційованої регулятором:

  • Можна очікувати на послаблення позицій централізованих бірж (CEX) і зростання популярності й обсягу торгів на децентралізованих біржах (DEX). 
  • Імовірна масштабна міграція бірж з юрисдикції США до інших центрів індустрії (Дубая (ОАЕ), Сингапуру, Гонконгу), а також до офшорів. Принаймні такі плани у Coinbase були ще до останньої атаки SEC.

Українці радіють?

Україну традиційно вважають світовим лідером із використання цифрових активів, і понад 15% українців володіють криптовалютами. 

Не буде великим перебільшенням сказати, що український крипторинок спить і бачить, як загинається Binance. 

Причини такого ставлення до глобальної криптокомпанії? 

  • Binance продовжує працювати у РФ. Так, криптобіржа запровадила певні обмеження (на зразок заборони на виведення коштів у закордонні банки для росіян), але загальне враження, що для менеджменту біржі «гроші не пахнуть». 
  • Регулятори праві щодо великої кількості сумнівних монет та токенів, що торгуються або торгувалися на платформі. Більшість біткоїнерів виступають за холодне зберігання власних активів у апаратних гаманцях, а не на централізованих біржах (таких як Binance). Логіка досить проста: у разі банкрутства централізованої платформи клієнти втрачають свої кошти, а незалежне зберігання своїх приватних ключів та використання децентралізованих альтернатив дають можливість убезпечити себе від неплатоспроможності посередників. 
  • Процедури KYC/AML-верифікації та додаткові вимоги, що можуть виникнути у Binance у будь-яку мить, подобаються далеко не всім.

Чи впливають проблеми Binance на українських інвесторів 

Формально Binance.US – це окремий юридичний суб’єкт, але на практиці зрозуміло, що фінансові проблеми американського підрозділу безпосередньо вплинуть і на глобальні позиції криптобіржі. Тож її українські клієнти стикаються з певними ризиками: зменшення кількості пар для торгівлі криптовалютами, потенційні проблеми з ліквідністю та навіть загрози втрати коштів у випадку неплатоспроможності біржі.

Можливі різні сценарії щодо подальшого перебігу подій, адже багато що залежатиме від судових рішень, а також обсягу резервів біржі і її спроможності виконувати зобов’язання в умовах паніки. 

Значна кількість українців не хочуть випробовувати долю й керуються загальносвітовими тенденціями з виводу своїх коштів з платформ у такі періоди невизначеності.

Україна може відчути й регуляторний вплив, хоча він може бути більш опосередкованим. У процесі євроінтеграції наша країна буде максимально наближувати законодавство у сфері цифрових активів до європейських вимог MiCA (Markets in Crypto-Assets). Попри те що між позиціями відповідних органів США та ЄС є досить значні відмінності, підвищений фокус з боку SEC на класифікацію криптовалют як товари чи цінні папери, ймовірно, впливатиме на імплементацію MiCA, а отже, й українських ініціатив у цій галузі.

Індустрія вже не буде такою, як раніше

Крипторинок зіткнувся з безпрецедентними викликами через позицію SEC по відношенню до найбільших криптобірж. Незалежно від того, чим усе закінчиться в юридичній площині, індустрія вже не буде такою, як раніше. Позиції централізованих платформ похитнуться, а децентралізованих – навпаки, посиляться.

Альтернативні хаби на Близькому Сході та в Південно-Східній Азії можуть отримати новий поштовх до стрімкого розвитку. Проте такий період стрес-тестів та «очищення» від сумнівних проєктів важливий і закономірний з огляду на те, що він закладає фундамент для майбутнього бичачого ринку, на який можна очікувати вже після халвінгу біткоїна 2024 року.  

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні