Категорія
Новини
Дата

Поліція Бразилії затримала «короля біткоїнів» за шахрайство. Його звинувачують у привласненні $300 млн

Федеральна поліція Бразилії заарештувала членів і лідера групи Bitcoin Banco, яка три роки тому заблокувала рахунки клієнтів і оголосила про зникнення 7000 біткоїнів, пише CoinDesk.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Поліція бразильського міста Куритиба назвала президента криптовалютної групи Bitcoin Banco Group Клаудіу Олівейру лідером злочинної організації, причетної до відмивання і привласнення $300 млн в криптовалюті, а також до порушення процесу банкрутства.
  • Операцію провели за підсумками трирічного розслідування. Приводом для цього стало повідомлення Bitcoin Banco у 2019 році про втрату 7000 біткоїнів інвесторів і  зупинку зняття коштів з рахунків.
  • Згодом Bitcoin Banco Group домоглася в суді дозволу на санацію — компанія зобовʼязалася реструктурувати фінанси і почати виплати за боргами, аби уникнути банкрутства. Однак вона продовжила ігнорувати зобовʼязання з виплати старим клієнтам і залучала нових.
  • Утім, компанія не припиняла надавати послуги клієнтам, а також представила оновлену версію біржі, заявивши, що зниклі біткоїни існують, пише Cryptopotato.
  • Бразильська влада конфіскували численні активи Олівейри, який називав себе «біткоїн-королем». Зокрема, готівку, авто і гаманці з криптовалютою. Олівейра постане перед судом за кількома звинуваченнями, таким як шахрайство і відмивання грошей.

Контекст

Випадки шахрайства на криптобіржах існують в різних країнах світу. У квітні 2021 року раптово припинила роботу одна з найбільших турецьких бірж Thodex нібито через хакерську атаку. Її засновник Фарук Фатіх Озер зник разом із $2 млрд. Туреччина оголосила Озера в міжнародний розшук.

В червні засновники південноафриканської криптобіржі Africrypt зникли з 69 000 біткоїнів вартістю $3,6 млрд. Напередодні Africrypt заявила про хакерський злом, але попросила інвесторів не звертатися до юристів і уряду. Однак деякі все таки звернулися в юридичну компанію, яка запідозрила криптобіржу в шахрайстві. Виявилося, що кошти були виведені з південноафриканських рахунків та клієнтських гаманців. Криптовалюту провели через барабани (міксери) та великі майнінг-пули, після чого її стало неможливо відстежити.

Торік у ПАР також закрився криптовалютний трейдер Mirror Trading International: інвестори втратили 23 000 біткоїнів – на той час близько $1,2 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні