Категорія
Новини
Дата

Засновники криптобіржі в ПАР зникли з біткоїнами користувачів на $3,6 млрд. Як їм це вдалося?

Засновники південноафриканської криптобіржі Africrypt зникли з 69 000 біткоїнів вартістю $3,6 млрд. Ймовірно, це найбільша сума криптовалютного шахрайства в доларах, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У квітні Africrypt заявила про хакерський злом, але попросила інвесторів не звертатися до юристів і уряду. Це сповільнить процес повернення втрачених коштів, сказав глава компанії Амір Каджі.
  • Однак кілька інвесторів звернулися в юридичну компанію Hanekom Attorneys, яка запідозрила криптобіржу в шахрайстві.
  • Співробітники Africrypt втратили доступ до внутрішніх платформ за сім днів до ймовірної атаки хакерів, а кошти були виведені з південноафриканських рахунків та клієнтських гаманців, встановили Hanekom Attorneys. Криптовалюту провели через барабани (міксери) та великі майнінг-пули, після чого її стало неможливо відстежити.
  • Hanekom Attorneys не змогла визначити місцезнаходження засновників компанії братів Аміра і Раіса Каджі. Компанія звернулася до Гокс, елітного підрозділу національної поліції ПАР.
  • Africrypt зараз в стані ліквідації, сайт криптобіржі не працює.

Контекст

Амір і Раіс Каджі створили Africrypt в 2019 році, обіцяючи інвесторам великі доходи – до 10% в день.

У ПАР криптоактиви користуються популярністю. У січні щоденна вартість торгівлі криптовалютами вперше перевищила $141 млн. Водночас за останні роки криптоінвестори в ПАР вже втрачали кошти. У 2020 році закрився криптовалютний трейдер Mirror Trading International: інвестори втратили 23 000 біткоїнів – на той час близько $1,2 млрд.

Криптобіржи закриваються не лише в ПАР. У квітні 2021 року раптово припинила роботу одна з найбільших турецьких бірж Thodex нібито через хакерську атаку. Її засновник Фарук Фатіх Озер зник разом із $2 млрд. Туреччина оголосила Озера в міжнародний розшук.

В Україні відсутнє чітке визначення і правовий статус віртуальних грошей. Змінити ситуацію має законопроєкт №3637 про віртуальні активи, який Верховна Рада підтримала у першому читанні 2 грудня 2020 року. Закон має врегулювати ринок криптовалюти і дати право правоохоронним органам накладати арешт на криптоактиви та визнавати їх речовим доказом. Формувати і реалізовувати держполітику в сфері обігу віртуальних активів буде Міністерство цифрової трансформації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні