Категорія
Новини
Дата

Засновники криптобіржі в ПАР зникли з біткоїнами користувачів на $3,6 млрд. Як їм це вдалося?

1 хв читання

Засновники південноафриканської криптобіржі Africrypt зникли з 69 000 біткоїнів вартістю $3,6 млрд. Ймовірно, це найбільша сума криптовалютного шахрайства в доларах, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • У квітні Africrypt заявила про хакерський злом, але попросила інвесторів не звертатися до юристів і уряду. Це сповільнить процес повернення втрачених коштів, сказав глава компанії Амір Каджі.
  • Однак кілька інвесторів звернулися в юридичну компанію Hanekom Attorneys, яка запідозрила криптобіржу в шахрайстві.
  • Співробітники Africrypt втратили доступ до внутрішніх платформ за сім днів до ймовірної атаки хакерів, а кошти були виведені з південноафриканських рахунків та клієнтських гаманців, встановили Hanekom Attorneys. Криптовалюту провели через барабани (міксери) та великі майнінг-пули, після чого її стало неможливо відстежити.
  • Hanekom Attorneys не змогла визначити місцезнаходження засновників компанії братів Аміра і Раіса Каджі. Компанія звернулася до Гокс, елітного підрозділу національної поліції ПАР.
  • Africrypt зараз в стані ліквідації, сайт криптобіржі не працює.

Контекст

Амір і Раіс Каджі створили Africrypt в 2019 році, обіцяючи інвесторам великі доходи – до 10% в день.

У ПАР криптоактиви користуються популярністю. У січні щоденна вартість торгівлі криптовалютами вперше перевищила $141 млн. Водночас за останні роки криптоінвестори в ПАР вже втрачали кошти. У 2020 році закрився криптовалютний трейдер Mirror Trading International: інвестори втратили 23 000 біткоїнів – на той час близько $1,2 млрд.

Криптобіржи закриваються не лише в ПАР. У квітні 2021 року раптово припинила роботу одна з найбільших турецьких бірж Thodex нібито через хакерську атаку. Її засновник Фарук Фатіх Озер зник разом із $2 млрд. Туреччина оголосила Озера в міжнародний розшук.

В Україні відсутнє чітке визначення і правовий статус віртуальних грошей. Змінити ситуацію має законопроєкт №3637 про віртуальні активи, який Верховна Рада підтримала у першому читанні 2 грудня 2020 року. Закон має врегулювати ринок криптовалюти і дати право правоохоронним органам накладати арешт на криптоактиви та визнавати їх речовим доказом. Формувати і реалізовувати держполітику в сфері обігу віртуальних активів буде Міністерство цифрової трансформації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні