Категорія
Новини
Дата

Росія розраховує, що Китай допоможе їй впоратися з економічною кризою

Половина золотовалютних резервів Росії заморожені через санкції. Тепер Кремль надіється, що Китай допоможе росіянам пережити економічну кризу, пише Reuters з посиланням на російського міністра фінансів Антона Силуанова

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У відповідь на вторгнення в Україну світ наклав на Росію санкції, які заморозили $300 млрд із $640 млрд її золотовалютних резервів.
  • Росія має частину своїх золотовалютних резервів у китайській валюті – в юанях. На думку Силуанова, санкції західних країн допоможуть Росії поглибити партнерством з Китаєм.
  • Західні країни тиснуть на Китай, вимагаючи обмежити торгівлю з Росією та обмежити доступ до резервів, проте в обох країн міцні звʼязки.
  • На обидві країни тиснуть із заходу через порушення прав людини та інші проблеми.
  • Президент Росії Володимир Путін і президент Китаю Сі Цзіньпін зустрілися в Пекіні 4 лютого і оголосили про стратегічне партнерство, яке, за їхніми словами, спрямоване проти впливу США. Вони назвали це «дружбою без обмежень».
  • Силуанов також заявив, що Росія виконуватиме свої зобовʼязання за державним боргом і виплачуватиме рублі власникам боргів, поки державні резерви не розморозять.

Контекст

Заборона на використання всіх активів і резервів Центрального банку Росії стала одним із найболючіших ударів для російської економіки.

Лише місяць тому Силуанов переконував, що Росія зможе протистояти санкціям завдяки значним резервам і навіть розглядає можливість пропонувати єврооблігації іноземним інвесторам, як тільки волатильність ринку зменшиться.

Через санкції РФ втратила доступ до 70–75% золотовалютних резервів – всього, що зберігалось у активах номінованих у доларах, євро, фунтах, йенах та іншій валюті, які на початок війни складали майже $650 млрд. 

У золоті Росія тримала близько $130 млрд резервів, але продати ці активи буде складно – ніхто з фінустанов не захоче купувати це золото, бо це створює для них ризик попасти під санкції американського Мінфіну.

Так Центробанк втратив левову частку резервів, які б міг використати для підтримки курсу рубля. З моменту нападу на Україну рубль офіційно знецінився на 42%, до 116 рублів за долар, на ринку Forex за один долар дають майже 140 рублів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні