Польща заборонила імпорт українського зерна /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Польща несподівано заборонила імпорт українського зерна, овочів, мʼяса та іншої агропродукції. Що відбувається

Shutterstock

15 квітня міністр розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буда підписав Постанову про заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України. Про це він написав у себе в Twitter, прікріпивши скани постанови.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • В постанові йдеться, що заборона діє на імпорт з України до Польщі такої продукці: зернові, цукор, сухі корми, насіння, хміль, льон та коноплі, фрукти та овочі, продукти переробки плодів та овочів, вино, яловичина та телятина, молоко та молочні продукти, свинина, баранина та козятина, яйця, мʼясо птиці, алкоголь етилового сільськогосподарського походження, продукти бджільництва та інші продукти.
  • Заборона поширюється також на транзит української агропродукції через Польщу.
  • Заборона запроваджується до 30 червня 2023 року, йдеться в тексті постанови. Вона набирає чинності з дня її оголошення.
  • Також про заборону імпорту продовольства з України до Польщі заявив на з’їзді партії «Право і справедливість» її президент Ярослав Качинський. «Ми готові врегулювати питання зерна з України через міждержавну угоду», – додав він.
  • Президент «ПіС» наголосив, що «ми є і залишаємося друзями та союзниками України без найменших змін». Ми її підтримаємо і будемо підтримувати», – сказав він. Незважаючи на це, зазначив він, обовʼязок кожної доброї влади захищати інтереси власних громадян. Він підкреслив, що можлива криза в польському селі вплине на становище всіх поляків.
  • Качинський також повідомив на з’їзді, що буде проведено загальний закуп імпортованого з України зерна, яке лежить у польських силосах і складах, повідомляє RMF24.
  • Міністерство агрополітики України відреагувало на заборону, заявивши, що «шкодує про прийняття польськими колегами рішення про тимчасове обмеження експорту в/та через територію Польщі (в тому числі транзитом) сільськогосподарських товарів з України».
  • В Мінагро також заявили, що рішення польської сторони протирічать попереднім домовленостям. «Тиждень тому ми погодили, що 4 культури: пшениця, кукурудза, насіння соняшника та ріпаку до 1 липня 2023 року йтимуть через Польщу лише транзитом. Цього тижня ми досягли низки домовленостей для розвитку взаємовигідного співробітництва і погодили текст Меморандуму про взаєморозуміння», – йдеться в повідомленні Міністерства.
  • Міністерство агрополітики України запропонувало найближчими днями узгодити з польською стороною новий Меморандум про взаєморозуміння, який «враховуватиме інтереси України та Польщі» та «врегулює питання транзиту сільськогосподарської продукції територією Польщі».

Контекст

Польські фермери з осені 2022 року протестують, вимагаючи в уряду пільгових кредитів, посилення прикордонного контролю з Україною та фінансових компенсацій. Вони виводили техніку в центри міст, закидали яйцями міністра й навіть погрожували зірвати візит президента України Володимира Зеленського до Польщі.

5 квітня подав у відставку міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик. Рішення позбавити міністра посади прийняла партія «Право та справедливість» через те, що Ковальчик не зміг впоратися з кризою, пов’язаною з українським зерном. 

За рік після початку війни Україна експортувала 10–15% свого зерна через сухопутний кордон із Польщею. У результаті ціни на внутрішньому ринку впали, вважають польські аграрії. У березні минулого року ціна на польську пшеницю наближалася до 2000 злотих ($460), зараз тонна коштує близько 940 злотих ($216). Кукурудза впала в ціні з 1200 злотих ($275, ціна на початок лютого), до 990 злотих за тонну ($227, ціна на кінець березня). 

Але україно-польська зернова криза наклалась на світовий тренд здешевлення агропродукції. Порівняно з цифрами річної давнини ціни на зернові впали на 20–40%. І падіння в Польщі не більше, ніж в інших європейських країнах. Наприклад, у Франції тонна пшениці коштує €262.

Ще одна причина зернової кризи. Градус збуреності фермерів – це валюта в торгівлі з Єврокомісією за компенсації, розповідав Forbes на умовах анонімності чиновник Мінагро. Як писало FT, ЄС пообіцяло постраждалим фермерам Євросоюзу компенсацію в €56,3 млн для пом’якшення наслідків, спричинених «надмірною пропозицією» імпорту українського зерна. Найменшу суму отримає Румунія – €10 млн, тоді як Польщі виділено €29,5 млн, а Болгарії – €16,7 млн».

А 30 березня премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що досяг домовленості з Єврокомісією про збільшення компенсації польським фермерам: €30 млн, плюс 280 млн злотих (майже €60 млн) з державного бюджету. 

Восени 2023 року мають відбутися парламентські вибори в Польщі – чергові вибори депутатів Сейму та Сенату Республіки. Польські фермери – важлива складова електорату партії «Право і справедливість».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні