Категорія
Новини
Дата

Польща готова розглядати запропонований Україною механізм постачання зерна – Качка

Країни ЄС, які запровадили національні заборони на експорт української агропродукції, готові розглядати механізм спільної верифікації та погодження постачання, запропонований Україною. Про це повідомив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка в ефірі національного телемарафону.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Качка зазначив, що Україна презентувала план контролю експорту сільгосппродукції всім державам-сусідам. «Маємо дуже гарний відгук з боку Румунії та Болгарії, які досить позитивно відреагували і не ввели національні заборони. Інші три країни, зокрема Польща, теж уже дають позитивні сигнали щодо готовності розглядати механізм, запропонований Україною», – пояснив він.
  • За словами Качки, фактично Україна запропонувала ввести механізм спільної верифікації та погодження постачання чотирьох видів сільськогосподарських товарів (пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику) до пʼяти країн ЄС.
  • «Це не розвʼяже проблему повністю, бо це фактично свідчитиме про торгівлю між Україною і цими пʼятьма країнами ЄС у ручному режимі. Але це буде кроком уперед і відмовою від заборон, які для нас неприйнятні за формою», – зазначив заступник міністра економіки. 
  • Він наголосив, що українська пропозиція може стати основою для розвʼязання питання експорту агропродукції до п’ятьох країн ЄС.
  • «Польська сторона вже заявила, що готова працювати над розв’язанням цієї проблеми. Я вірю, що до кінця тижня ми зможемо досягти певного компромісу», – запевнив Качка. 
  • Напередодні міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус повідомив про готовність польської сторони знайти рішення проблеми, повʼязаної з українським зерном.

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

18 вересня Україна презентувала Єврокомісії план з обмеження експорту сільгосппродукції, який мав би замінити односторонні обмеження українського імпорту, проте держави – члени ЄС, що межують з Україною, відкинули пропозиції Києва.

Крім того, після заяв про те, що Україна позиватиметься до СОТ про порушення її прав, Польща, Угорщина та Словаччина відмовилися від участі у платформі щодо експорту української аграрної продукції. 

Пізніше Мінекономіки повідомило, що Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону ввезення агропродукції.

19 вересня премʼєр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що український уряд запропонував ЄС та країнам-сусідам – Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині – компроміс щодо експорту агропродукції. За його словами, у разі відмови уряд ухвалить рішення про заборону імпорту низки товарів із цих країн.

Найближчими днями Україна запровадить ембарго на товари з Польщі, заявив у вівторок, 19 вересня, торговельний представник України Тарас Качка в інтервʼю виданню Rzeczpospolita. За його словами, йдеться про ембарго на помідори, цибулю, капусту та яблука. 

Коментуючи цю заяву, премʼєр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща розширить заборону на ввезення продукції з України, якщо Київ «загострюватиме конфлікт».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні