Категорія
Новини
Дата

Польща готова розглядати запропонований Україною механізм постачання зерна – Качка

2 хв читання

Країни ЄС, які запровадили національні заборони на експорт української агропродукції, готові розглядати механізм спільної верифікації та погодження постачання, запропонований Україною. Про це повідомив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка в ефірі національного телемарафону.

Ключові факти

  • Качка зазначив, що Україна презентувала план контролю експорту сільгосппродукції всім державам-сусідам. «Маємо дуже гарний відгук з боку Румунії та Болгарії, які досить позитивно відреагували і не ввели національні заборони. Інші три країни, зокрема Польща, теж уже дають позитивні сигнали щодо готовності розглядати механізм, запропонований Україною», – пояснив він.
  • За словами Качки, фактично Україна запропонувала ввести механізм спільної верифікації та погодження постачання чотирьох видів сільськогосподарських товарів (пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику) до пʼяти країн ЄС.
  • «Це не розвʼяже проблему повністю, бо це фактично свідчитиме про торгівлю між Україною і цими пʼятьма країнами ЄС у ручному режимі. Але це буде кроком уперед і відмовою від заборон, які для нас неприйнятні за формою», – зазначив заступник міністра економіки. 
  • Він наголосив, що українська пропозиція може стати основою для розвʼязання питання експорту агропродукції до п’ятьох країн ЄС.
  • «Польська сторона вже заявила, що готова працювати над розв’язанням цієї проблеми. Я вірю, що до кінця тижня ми зможемо досягти певного компромісу», – запевнив Качка. 
  • Напередодні міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус повідомив про готовність польської сторони знайти рішення проблеми, повʼязаної з українським зерном.

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

18 вересня Україна презентувала Єврокомісії план з обмеження експорту сільгосппродукції, який мав би замінити односторонні обмеження українського імпорту, проте держави – члени ЄС, що межують з Україною, відкинули пропозиції Києва.

Крім того, після заяв про те, що Україна позиватиметься до СОТ про порушення її прав, Польща, Угорщина та Словаччина відмовилися від участі у платформі щодо експорту української аграрної продукції. 

Пізніше Мінекономіки повідомило, що Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону ввезення агропродукції.

19 вересня премʼєр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що український уряд запропонував ЄС та країнам-сусідам – Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині – компроміс щодо експорту агропродукції. За його словами, у разі відмови уряд ухвалить рішення про заборону імпорту низки товарів із цих країн.

Найближчими днями Україна запровадить ембарго на товари з Польщі, заявив у вівторок, 19 вересня, торговельний представник України Тарас Качка в інтервʼю виданню Rzeczpospolita. За його словами, йдеться про ембарго на помідори, цибулю, капусту та яблука. 

Коментуючи цю заяву, премʼєр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща розширить заборону на ввезення продукції з України, якщо Київ «загострюватиме конфлікт».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні