Категорія
Новини
Дата

Польські програмісти запустили сайт, щоб інформувати росіян про війну в Україні. Там 20 млн мобільних номерів

Анонімні розробники із Польщі запустили сайт Squad303. Він допомагає іноземцям знайти актуальні номери телефонів та проінформувати росіян про перебіг війни в Україні.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Squad303 запустили 6 березня. Сайт дозволяє обирати номери телефонів із бази у 20 млн записів, а також пропонує декілька текстових шаблонів. Завдання – «пробитись через путінську стіну цензури» та показати реальний перебіг справ у війні з Україною.
  • Ось приклад повідомлень: «Кремль лжет! Война Путина принесла катастрофу народу России! В банках нет денег, нет топлива, все иностранные компании ушли из страны, а Путин прячется в своем дворце в Геленджике!»
Польські програмісти запустили сайт, щоб інформувати росіян про війну в Україні. Там 20 млн мобільних номерів /Фото 1
  • Також у розпорядженні розробників база на 140 млн поштових адрес – проте на момент публікації вони не були доступні на сайті.
  • За перший тиждень роботи іноземці відправили у Росію понад 7 млн SMS-повідомлень, повідомили автори проєкту виданню The Wall Street Journal.
  • Засновники Squad303 порівнюють його із «Радіо Свободою» – у часи Холодної війни радіо редакції цього медіа транслювали новини на країни за Залізною завісою. Зараз «Радіо Свобода» визнана у Росії «іноземним агентом».
  • Назва Squad303 – відсилка до польського ескадрону, що приймав участь у повітряній битві за Великобританію під час Другої світової. Ці 16 винищувачів збили 66 літаків ворога.

Контекст

Після початку війни против України та невдалого бліцкригу, російська Госдума прийняла закон про відповідальність за розповсюдження «помилкової» інформації про дії російської армії.

Він діє із 5 березня та передбачає адміністративну (штраф до 100 000 рублів для громадян та до 500 000 рублів для компаній), а також кримінальну відповідальність – позбавлення волі на строк до 15 років. Також у Росії вже заблоковані найбільші західні соцмережі – Twitter, Facebook, Instagram.

Чи працює в таких умовах пряма коммунікація? Як розповів WSJ американець Титан Кроуфорд, він надіслав повідомлення близько 2000 людей. Спілкування продовжили тільки 15 із них.

Видання також цитає 25-річну студентку юридичного факультету у Москві. «Я що, повинна ризикувати своєю освітою, майбутнім? Я знаю, що Путін вбиває людей в Україні, але це не моя провина. Я не вбиваю нікого і не підтримую ніяки войни», — розповіла вона.

За даними Всеросійського центр вивчення громадської думки, рейтинг довіри до президента Путіна за останні тижні суттєво виріс – із 64% до 77%, пише «Інтерфакс».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні