Категорія
Новини
Дата

Польські ЗМІ повідомили про масштабний злив даних Міноборони. Що сталося та які наслідки

У п'ятницю, 14 січня, польський портал Onet з посиланням на власні джерела повідомив про великий витік даних про матеріально-технічне забезпечення армії Польщі. Міністерство оборони заявляє, що дані і так можна було знайти у відкритому доступі

Ключові факти

  • Onet заявляє, що в мережу потрапили 1,8 млн. записів з ресурсної бази польської армії. Серед злитих даних – інформація про протитанкові ракети та винищувачі F-16.
  • Імовірним джерелом витоку видання називає Інспекцію підтримки Збройних сил у Бидгощі, яка займається закупівлями для армії.
  • За версією Міністерства оборони Польщі, ця інформація й так була загальнодоступною. У мережі розмістили публічні дані із реєстру, який веде Інспекція підтримки Збройних сил. «Їх можна отримати на основі відкритих та опублікованих процедур державних закупівель», – йдеться в офіційній заяві польського Мінборони.
  • У міністерстві наголошують, що в базі немає подробиць про кількість та інші характеристики закупленого обладнання. Її публікація не загрожує державній безпеці чи роботі Збройних сил Польщі.
  • Розслідування інциденту проводить військова поліція. Попередньо, інцидент стався через недбалість одного зі співробітників інспекції.

Контекст

У ніч на п'ятницю, 14 січня, від атаки хакерів постраждали сайти кількох українських державних структур, у тому числі Міністерства оборони, МОЗ та МЗС. Хакери залишили на зламаних ресурсах провокаційні повідомлення українською, російською та польською мовами. Повідомлення польською було написано з граматичними помилками. Витоку даних з українських ресурсів не сталося.

Пізніше того ж дня про успішно нейтралізовану хакерську атаку повідомив Національний банк України. Система електронних платежів, офіційний сайт НБУ та внутрішня комп'ютерна мережа не постраждали, заявляє регулятор.

На думку експертів, держсайти могли зламати через безкоштовне програмне забезпечення OctoberCMS, яке використовується для керування контентом. Розслідуванням злому займається кіберполіція. Верховний представник Європейського союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз мобілізує всі ресурси, щоб упоратися зі зломом.

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні