Категорія
Новини
Дата

Понад 70% українців вважають рідною мовою українську – соцопитування «Рейтинг»

В Україні зменшується кількість громадян, які спілкуються російською. Близько 83% громадян підтримують, щоб українська була єдиною державною мовою, за даними опитування від соціологічної групи «Рейтинг».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Кількість людей, які вважають українську мову рідною зросла з 57% у 2012 році до 76% у 2022 році.
  • Найбільш помітні зміни у ставленні до мови відбулися між 2012-2016 роками через події Революції Гідності, війну Росії проти України у 2014 році, тимчасова окупація Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей.
  • Кількість російськомовних українців становила близько 40% у 2012 році, 26% – наприкінці 2021 і 18% – на початку війни.
  • Російськомовні все частіше стають двомовними. Їх кількість зросла з 15 до 32%.
  • Кількість тих, хто постійно користується лише українською вдома зросла незначно – з 44% до 48%.
  • Війна в Україні вплинула на ставлення до статусу мови: сьогодні 83% українців виступають за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні. За надання державного статусу російській мові виступає лише 7% українців.
  • Близько 67% українців вважають, що ніяких проблем між україномовними та російськомовними громадянами в Україні не існує; 19% вважають, що мовна проблема існує, але вона не є важливою. Лише 12% вважають, що мовне питання є загрозою для внутрішньої безпеки. 
  • Тези про наявність проблеми у мовній сфері є популярними не серед російськомовного населення, а саме у західних регіонах, де українська домінує в усіх сферах. 

Контекст:

Опитування проводили серед населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування – телефонні інтервʼю з використанням компʼютера. Терміни проведення: 19 березня 2022 р.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні