Категорія
Новини
Дата

Посівна в Україні за площею відстає від минулорічної на 20–30%, якість посівів значно гірша – міністр Сольський

Україна за сумарною площею посівів цього сезону відстає від минулорічних на 20–30%, повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський на брифінгу. За його словами, якість посівів значно гірша, пише Інтерфакс-Україна.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Крім військового вторгнення РФ, на перебіг посівної негативно впливає низка факторів, насамперед логістичних, зазначив Сольський.
  • За словами міністра, фермери й агропідприємства економлять на посівному матеріалі, гербіцидах. 
  • Виникають труднощі зі зберіганням агропродукції та пального. Сукупність цих чинників призводить і до зниження обсягів вироблюваної продукції, і до погіршення її якості, вважає міністр.
  • Україна на 5 травня засіяла основними с/г культурами 7,1 млн га земель, що становить 49,3% від запланованих на поточний сезон 14,4 млн га. За тиждень 28 квітня – 5 травня засіяно 2,71 млн га.
  • Площа посівів соняшника становить 2,4 млн га (+1,03 млн га за тиждень), кукурудзи – 1,98 млн га (сівбу розпочато цього тижня), ярого ячменю – 853 800 га (сівбу завершено), ярої пшениці – 186 100 га (+10 300 га), вівса – 153 500 га (+9 500 га), гороху – 116 300 га (+3 300 га).

Контекст

Україна цього сезону засіє орієнтовно 14,2 млн га сільгоспземель, що становить 80% від минулорічного показника в 16,9 млн га, заявляв прем’єр Денис Шмигаль.

Урожай зернових в Україні в 2022 році, ймовірно, буде на 20% нижчим, ніж минулого року, прогнозує розвідка Великої Британії. Причина – скорочення посівних площ через російське вторгнення.

Постачання пшениці з України – це понад 10% річного споживання пшениці для 15 країн світу. Для прикладу, це 28% потреб Індонезії, 21% – Бангладеш, а Єгипет імпортує майже 80% своєї пшениці з РФ та України, написав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький у блозі на Forbes

Наслідки війни мають глобальний і системний характер, зокрема через те, що 36 країн розраховують на постачання з України та РФ пшениці, йдеться у доповіді «Глобальний вплив війни в Україні на продовольчу, енергетичну та фінансову системи», яку представив генсек ООН Антоніу Гутерреш. За його словами, «нинішній шторм» загрожує зруйнувати економіку багатьох країн.

В ООН попереджали, що якщо РФ не розблокує порти України, це спровокує глобальну продовольчу катастрофу, наслідком якої стануть голод, масова міграція та політична нестабільність у світі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні