Категорія
Новини
Дата

Посли G7 закликали владу України активніше боротися з контрафактом, щоб наповнити бюджет

1 хв читання

Посли країн «Великої сімки» (G7) закликали премʼєр-міністра України, голову Офісу президента і ще низку урядовців та парламентарів посилити боротьбу з контрафактом підакцизних товарів. Про це йдеться у листі за підписом послів G7, копія якого є у розпорядженні Forbes Ukraine.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Деталі

  • Посли G7 закликали Україну продовжувати зусилля, спрямовані на максимізацію внутрішніх надходжень до бюджету. Вони вважають, що допомогти відновити втрачені доходи може боротьба з контрафактом.
  • Українській владі радять звернути увагу на нелегальну торгівлю тютюном, алкоголем та нафтопродуктами.
  • Представники «Великої сімки» у листі приводять дані щодо нелегальної торгівлі і втрат держбюджету українських аналітичних компаній Kantar Україна та CASE Ukraine. 

Цитата

«Ми закликаємо Україну визначити чітку стратегію, завдання та часові рамки дій правоохоронних органів та органів державної влади для боротьби з нелегальною торгівлею в цих пріоритетних секторах. Бюро економічної безпеки України та Державні податкова та митна служби є невідʼємною частиною досягнення цієї мети», – йдеться у листі.  

Контекст

Нелегальна торгівля тютюновими виробами – проблема, яка різною мірою зачіпає окремі країни. Контрабанда, ухилення від сплати податків при виробництві чи реалізації сигарет, контрафактне виробництво – різновиди нелегальної торгівлі в Україні.

Частка ринку нелегального тютюну під час війни збільшилась до рекордних 20%, а у МАФах, на розкладках та Telegram-каналах можна було знайти не лише підробки відомих брендів сигарет, а й товар, нібито призначений для магазинів duty free. 

Водночас рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні у першому кварталі 2024 року знизився до 19,1% проти 25,7% наприкінці 2023 року, свідчать дані Kantar Україна. На березень 2024 року обсяг тіньового ринку сигарет в Україні зменшився до 7 млрд штук. Попри це зниження річні втрати бюджету оцінюються у 24 млрд грн. 

Через тіньовий ринок алкоголю у 2023 році бюджет України недоотримав 7-10 млрд грн, за даними CASE Україна. Ще 10 млрд грн за минулий рік держава втратила через нелегальну торгівлю пальним.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні