Потроєння акцизів, нові експортні мита та зростання комуналки. Як Росія планує покрити видатки на війну у бюджеті-2024 /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Потроєння акцизів, нові експортні мита та зростання комуналки. Як Росія планує покрити видатки на війну у бюджеті-2024

Getty Images

Російський уряд має намір витратити на оборону наступного року 10,8 трлн руб. ($108 млрд), на 70% більше, ніж заплановано цього року, пише Financial Times. Щоб зібрати цю суму, уряд покладається на нерегулярні доходи, які одержують від разових податків і зборів, включаючи «добровільні пожертвування», які західні підприємства мають платити при виході з Росії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Рекордний бюджет Росії у 36,6 трлн руб. наступного року збільшить витрати на оборону до 6% валового внутрішнього продукту, що вперше перевищить соціальне забезпечення та вимагатиме від Кремля задіяти значно більше джерел доходів, ніж раніше.
  • У рамках планів фінансування на 2024 рік нерегулярні доходи бюджету зростуть до 2,52 трлн руб. – максимальний рівень за всю історію. Цього року такі доходи становили лише 745 млрд руб.
  • Основну частину одноразових доходів наступного року становлять соціальні відрахування на суму 800 млрд руб. (російські компанії мали виплатити в 2022-му), але були відкладені до 2024 року.
  • Очікується, що ще 2 млрд руб. надійдуть за рахунок нових експортних мит, привʼязаних до валютного курсу, «добровільних пожертв» західних компаній при виході з Росії, підвищення податків і скорочення субсидій виробникам енергії, а також підвищення тарифів на комунальні послуги.
  • Ці заходи вжиті після того, як цього року Росія отримала 300 млрд руб. за рахунок непередбаченого податку на надприбутки сировинних компаній, особливо металургійного сектора, збільшення податків в енергетичному секторі та 114 млрд руб. від західних компаній. Ця «добровільна пожертва» збільшиться наступного року з 10% до 15% вартості продажу їхнього російського бізнесу.
  • Ще одним джерелом доходів стануть акцизи на алкоголь і тютюнові вироби, які потрояться у 2024 році.
  • Проте аналітики скептично ставляться до того, що Кремль отримає всі необхідні додаткові доходи.
  • Скорочення витрат в інших областях, крім оборони, є «останнім засобом», вважають експерти, Москва може також використати надлишкові доходи від продажу енергоносіїв, які зараз доводиться економити, а не витрачати.

Контекст

Росія подвоїла свої цільові витрати на оборону на 2023-й більш як до $100 млрд, що становить третину всіх державних витрат, писало Reuters із посиланням на урядовий документ, який показав, що витрати на війну в Україні стрімко зростають і викликають напругу в Москві.

Тільки в першій половині 2023 року Росія витратила на оборону на 12%, або на 600 млрд руб. більше, ніж 4,98 трлн руб. ($54 млрд), які вона спочатку планувала на 2023-й. Витрати на оборону за перші шість місяців року становили 5,59 трлн руб., що складає 37,3% від загальної суми 14,97 трлн руб., витрачених за цей період, йдеться в документі. 

Витрати Росії на оборону становитимуть 6% ВВП у 2024 році порівняно з 3,9% у 2023-му. У бюджет наступного року закладено зростання військових видатків на 4,4 трлн руб. (понад $45 млрд), до 10,8 трлн руб. ($112 млрд), у порівнянні з 6,4 трлн руб. цьогоріч. Якщо порівняти з останнім мирним 2021 роком, військові витрати зростуть утричі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні