Високоточна РСЗВ українського виробництва «Вільха» /КБ ЛУЧ
Категорія
Війна
Дата

Нарощувати власну оборонку – найефективніший спосіб для України протистояти постійній загрозі від Росії. 14 кроків від Халука Байрактара й Тімоті Еша про те, як привабити більше таких компаній, як Baykar

Високоточна РСЗВ українського виробництва «Вільха» Фото КБ ЛУЧ

Розвиток власного оборонного сектору важливий для перемоги України у війні з Росією та для довгострокового економічного розвитку. Халук Байрактар, гендиректор турецької компанії Baykar, і Тімоті Еш, молодший науковий співробітник програми «Росія і Євразія» в Chatham House, у колонці на substack прописали 14 детальних кроків, як Україні зміцнити й наростити оборонну галузь

Стійкість українського народу в боротьбі з російської агресією проти України надихає. Українці стоять на передовій оборони Європи, всі повинні подякувати їм за їхню відвагу. 

Втім нещодавні події в Конгресі США підкреслили важливість того, щоб Україна розвивала власну оборонну незалежність на довгострокову перспективу. Саме для цього президент України Володимир Зеленський організував минулого тижня у Києві оборонний форум, зібравши сотні директорів західних військових компаній. 

Метою було залучити всі зацікавлені сторони – іноземні та українські – до зміцнення оборонних індустрій України заради її самодостатності у питанні виробництва зброї. Такий підхід, безсумнівно, є найефективнішим способом розвʼязати проблему постійної загрози від Росії. 

Вихід – нарощувати власну оборонку

Розвиток багатогранної, ефективної, широкомасштабної і конкурентоздатної оборонної промисловості має першочергове значення. Нині Україна не за власним бажанням усіляко намагається знайти десятки мільярдів доларів на оборону, і така ситуація, ймовірно, триватиме ще не один рік. 

Проте досвід, отриманий у війні, і вимушений прогрес аерокосмічної та оборонної сфер створюють нагоду для ширшого економічного і наукового розвитку та інновацій. Для надійного захисту України і її довгострокового поступу цей процес треба налагодити ефективно і швидко.  

Під час згаданої вище конференції Україна хотіла повчитися в інших, але ми переконані, що цей захід підсвітив ті зони, в яких Україна може і повинна вдосконалюватися самостійно.

Представники турецької компанії Baykar, виробника бойових безпілотників Bayraktar, також брали участь у конференції, де поділилися досвідом довгострокової і незмінної співпраці між Україною і Туреччиною. Співробітництво почалося задовго до повномасштабного вторгнення РФ в Україну і продовжує процвітати, всупереч випробуванням. 

Завод з виробництва усієї серії БпЛА Bayraktar буде готовий за півтора року, загальна сума інвестицій сягне $100 млн /Getty Images

Завод з виробництва усієї серії БпЛА Bayraktar буде готовий за півтора року, загальна сума інвестицій сягне $100 млн Фото Getty Images

За 21 день до повномасштабного вторгнення, 3 лютого, турецький та український уряди підписали міжурядову угоду «Про співпрацю у сфері високих технологій та авіації». Завдяки цьому документу Baykar змогла інвестувати у дослідження і розробку (R&D) та виробництво БпЛА в Україні

Відданість Baykar цьому проєкту очевидна з огляду на розмір фінансових вкладень компанії, які включають купівлю землі під новий завод і розбудову критичної інфраструктури. Будівництво заводу офіційно почалося 1 червня 2023-го і наразі швидко просувається. Очікується, що цей модерний завод буде готовий за півтора року, загальна сума інвестицій сягне $100 млн. Стратегічна перспектива для України від цього проєкту робить його ще більш разючим. 

Коли будівництво закінчиться, в України будуть всі необхідні виробничі і дослідницькі потужності для внутрішнього виробництва усієї серії БпЛА Bayraktar. Це означає, що висококваліфіковані українські кадри, включно з інженерами і техніками, яких раніше було не більше 300, відіграють ключову роль у цьому визначному досягненні.

Попри повномасштабну війну і пов’язані з нею ризики, Baykar не лише не відмовилася від цього проєкту, а й збільшила інвестиції і зусилля для його втілення. Це приклад цінності спільної роботи в часи лиха, демонстрація, чого міжнародний оборонний сектор може досягти, працюючи у тандемі з Україною. 

Які кроки треба зробити Україні, щоб привабити більше таких компаній, як Baykar? Поговоривши минулого тижня з учасниками конференції, багато з яких мають досвід роботи в Україні, ми визначили кілька необхідних реформ.

14 кроків до сильної оборонки

1. Створити агентство «Укрінвест»

«Укрінвест» (Українське інвестиційне агентство) має стати універсальним рішенням для інвесторів в оборонну та аерокосмічну індустрії України, чесним посередником між інвесторами та урядом. 

Агентство повинно визначати ключові показники продуктивності, проходити регулярний аудит і бути підзвітним саме президенту. Така установа буде чудовим сигналом для інвесторів. Схоже агентство є в Туреччині (Invest in Turkiye), яке звітує безпосередньо перед президентом.

2. Спростити ліцензування імпорту та експорту

Рекомендуємо спростити систему ліцензування імпорту та експорту в галузі оборони. Наразі лише кілька обраних українських компаній можуть займатися імпортом/експортом, а процес ліцензування може затягуватися навіть під час війни. 

Спрощення процесу – крок для швидкого розвитку аерокосмічної та оборонної галузей в Україні.

3. Запропонувати комплексні заохочення для інвесторів

Щоб привабити інвестиції, варто запропонувати різносторонні заохочення: відсутність мита на імпорт, зменшення податку на корпоративні доходи, ПДВ-пільги та пільги на податки на особисті доходи для працівників сектору. 

Можна зробити п’ятирічний період без податків, після якого починає працювати єдина податкова структура, що доступна в «одному віконці».

4. Ухвалити закон про індустріальні зони

Швидке врегулювання закону про індустріальні зони може спростити роботу інвесторам і відкрити їм доступ до міністерств. Можливо навіть зробити це за турецькою моделлю, де індустріальними парками управляє безпосередньо Міністерство промисловості та технологій.

У 2020 році береговий ракетний комплекс РК-360МЦ «Нептун» з ракетою Р-360 був прийнятий на озброєння Збройних сил України /КБ ЛУЧ

У 2020 році береговий ракетний комплекс РК-360МЦ «Нептун» з ракетою Р-360 був прийнятий на озброєння Збройних сил України Фото КБ ЛУЧ

5. Урядова підтримка для інфраструктури

Було б добре, якби уряд самостійно покривав значну частину витрат на електроенергію, газ та водовідведення протягом певного періоду, щоб привабити інвестиції. 

6. Налаштувати інвестиції відповідно до плану закупівель

Аерокосмічні та оборонні інвестиції мають відповідати комплексному плану закупівель з урахуванням цілей Міністерства оборони. Угоди повинні визначати місцеві інвестиції всередині країни та мати чіткий механізм збуту законтрактованих продуктів. 

7. Диджиталізовані механізми ліцензування

Радимо перенести механізми надання імпортних/експортних ліцензій на цифрову платформу, що дасть змогу заявникам моніторити і прискорювати розгляд заявки в режимі онлайн. Це збільшить ефективність процесу і зменшить простір для корупції. 

8. Ефективний розподіл вільної землі

Пропонуємо передавати вільну землю, що належить Міністерству оборони, під розвиток високотехнологічних оборонних інвестицій на 30–50 років, чітко прописавши умови користування. Процес передачі повинен бути максимально спрощений і не тривати довше шести місяців. 

Новий USV-дрон Magura V5 українського виробництва, cкріншот з відео CNN

Новий USV-дрон Magura V5 українського виробництва, cкріншот з відео CNN

9. Спростити надання дозволів на роботу і проживання

Важливо зробити простішим для інвесторів та іноземних працівників процес отримання дозволів на роботу і проживання в Україні, так сфера буде доступнішою. 

10. Звільнити від мобілізації

Рекомендуємо спростити процес подання заявки на звільнення від мобілізації працівників для оборонних компаній, щоб забезпечити безперервність виробництва зброї та обладнання. 

11. Створити спеціалізоване агентство для реклами за кордоном

Варто створити окреме агентство чи департамент, який би активно рекламував українські оборонні та аерокосмічні продукти на міжнародній арені. Слід задуматися про надання фінансової та адміністративної підтримки оборонним компаніям, які залучені у місцевому виробництві та експорті.

Протитанкові ракетні комплекси «Стугна-П» під час виставки української військової техніки до Дня Незалежності в центрі Києва, 23 серпня 2018 року /Getty Images

Протитанкові ракетні комплекси «Стугна-П» під час виставки української військової техніки до Дня Незалежності в центрі Києва, 23 серпня 2018 року Фото Getty Images

12. Привілейований статус для місцевих постачальників

Радимо прийняти закони, які надають особливий статус компаніям, що беруть участь у місцевому виробництві та діяльності, яка пов’язана із підтримкою після продажу. Наприклад, постачальникам в тендерних закупівлях. Цим компаніям можна запропонувати заохочення, щоб така діяльність була привабливішою. 

13. Прозорі закупівлі

Потрібно посилювати прозорість системи закупівель, наприклад, простий доступ до інформації про короткострокові, термінові і довгострокові плани постачання. Це може зменшити кількість можливостей для корупції.

14. Ринкове ціноутворення і зменшення контролю з боку уряду

Варто переходити на ринкове ціноутворення і зменшувати контроль з боку уряду за місцевими підрядниками у сфері оборонки, щоб не давати їм приводів перенести виробництво за межі України. 

Для запровадження усіх цих реформ необхідні будуть спільні зусилля українського уряду, діячів індустрії та міжнародних партнерів. Втім ці кроки можуть зробити Україну більш незалежною й економічно розвиненою країною із широким оборонним сектором, який здатен допомогти із проблемою довгострокових загроз. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні