Росія подвоює видатки на оборону на цей рік до $100 млрд. Це третина всіх держвитрат – Reuters /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія подвоює видатки на оборону на цей рік до $100 млрд. Це третина всіх держвитрат – Reuters

Getty Images

Росія подвоїла свої цільові витрати на оборону на 2023 рік до понад $100 млрд, що становить третину всіх державних витрат, пише Reuters із посиланням на урядовий документ, який показав, що витрати на війну в Україні стрімко зростають і викликають напругу в Москві.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Тільки в першій половині 2023 року Росія витратила на оборону на 12%, або на 600 млрд руб., більше, ніж 4,98 трлн руб. ($54 млрд), які вона спочатку планувала на 2023-й.
  • Витрати на оборону за перші шість місяців року склали 5,59 трлн руб., що становить 37,3% від загальної суми 14,97 трлн руб., витрачених за цей період, йдеться в документі. 
  • Зростання військових витрат підтримує помірне відновлення економіки Росії цього року за рахунок зростання промислового виробництва, але вже призвело до дефіциту бюджетних коштів у розмірі близько $28 млрд, що посилюється падінням доходів від експорту. Збільшення витрат на оборону може ще більше збільшити дефіцит, тоді як зростання виробництва може поглинути інші сектори і витіснити приватні інвестиції.
  • Розрахунки Reuters на основі документа показали, що Росія витратила 19,2% на оборону за перші шість місяців від усіх запланованих видатків бюджету на 2023 рік загалом.
  • У документі представлена нова оцінка щорічних витрат на оборону у розмірі 9,7 трлн руб., що становить третину від загального цільового показника витрат у 29,05 трлн руб., що буде найвищою часткою як мінімум за останнє десятиліття.
  • У період з 2011 по 2022 роки Росія витрачала щонайменше 13,9% і максимум 23% свого бюджету на оборону.

Контекст

У січні в Росії надходження від нафти та газу впали на 46% порівняно з минулим роком, тоді як витрати зросли на 59% через війну в Україні. Сукупність цих факторів призвела до дефіциту державного бюджету Росії у розмірі 1,76 трлн руб. ($25 млрд), повідомило Міністерство фінансів РФ. Це найбільший дефіцит бюджету за перший місяць року як мінімум з 1998-го, писав Bloomberg.

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Кремль прагне знайти нові джерела доходів для бюджету на тлі падіння доходів від експорту енергоресурсів і різкого зростання військових видатків, через які цього року дефіцит бюджету сягнув $45 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні