Росія планує зобовʼязати компанії, які йдуть з ринку, сплатити податок на надприбутки – Bloomberg /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Росія планує зобовʼязати компанії, які йдуть з ринку, сплатити податок на надприбутки – Bloomberg

Shutterstock

Іноземним компаніям, які йдуть із РФ, доведеться продати активи за пів ціни і віддати внесок до російського бюджету, а також заплатити «надзвичайний податок» на надприбутки 2021–2022 років, пише Bloomberg. Це ще більше ускладнить вихід компаній із Росії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, іноземні фірми, що залишають Росію, не будуть звільнені від податку на непередбачений прибуток, також є вимога, щоб компанії продавали з 50%-ю знижкою і отримували дозвіл уряду на виїзд. За словами джерел, винятків не буде, бо гроші потрібні бюджету РФ.
  • Зіткнувшись із масовим виходом іноземних компаній, російський уряд перейшов до збільшення видатків за допомогою так званого «добровільного внеску» до бюджету. 
  • Податок на непередбачені витрати спрямований на те, щоб повернути додаткові 300 млрд руб. ($3,7 млрд) за рахунок стягнення 10% надприбутку, отриманого у 2021–2022 роках.
  • Хоча збір набуде чинності лише з 2024 року, компанії мають можливість сплатити його цього року за половинною ставкою. Оподаткуванню підлягають підприємства, прибуток яких перевищує 1 млрд руб.
  • За словами економіста «Локо-Інвест» Дмитра Польового, основний тягар нового податку ляже на підприємства хімічної, металургійної та гірничодобувної галузей (крім вугілля), а також на банки. За його словами, якщо вказані компанії вирішать сплатити податок достроково зі знижкою, Росія вже цього року збере 300 млрд руб., що дозволить їй витратити цю суму без збільшення дефіциту бюджету.

Контекст

Якщо обсяг продажу активів іноземними компаніями наблизиться до торішнього показника $15–20 млрд, держава може додатково залучити в 2023 році до 150 млрд руб. за рахунок обовʼязкового внеску, вважає Bloomberg.

Дефіцит бюджету РФ станом на 17 квітня, що становить 4,77 трлн руб., вже майже на 40% більше річного цільового показника дефіциту. Згідно з останніми даними Мінфіну, витрати з початку року майже вдвічі перевищують прибутки.

Приблизно 2000 заявок від іноземних компаній про вихід із ринку чекають на схвалення від уряду РФ, але лише щоб розглянути їх усі, знадобиться щонайменше вісім років. Про це йдеться в моніторингу KSE Institute у межах проєкту «Самосанкції» про вплив виходу іноземного бізнесу на економіку РФ.

У березні стало відомо, що Росія переглядає оподаткування нафтових компаній, прагнучи збільшити державні доходи за рахунок збільшення частки продажів сирої нафти, яка перевищує цінову стелю, встановлену «Великою сімкою», пише Financial Times. Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні