Категорія
Новини
Дата

Прессекретар Зеленського: РФ вимагає від України скласти зброю для перемовин у Гомелі. Україна готова говорити у нейтральному місці і без попередніх умов

Прессекретар президента Володимира Зеленського, Сергій Нікіфоров, опублікував у Facebook заяву про потенційні перемовини із Росією у білоруському Гомелі.

Нагадаємо, раніше РФ заявляла, що її делегати прибули до міста, але Україна порушила домовленності та відмовилась від діалогу. Ось чому це не так

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 27 лютого росіяни прибули до Гомеля. Україна раніше справді обговорювала такий формат, але відмовилась, говорить Нікіфоров.
  • «В останній момент перемовники РФ висунули вимогу, що українська армія повинна спершу скласти зброю. На це негайно отримали пропозицію вирушити за «русским военным кораблем», – пише Нікіфоров.
  • Україна готова домовлятись про перемовини, але без попередніх умов. Білорусь також не може бути майданчиком для діалогу, натомість Україна пропонує говорити у Баку, Стамбулі, Варшаві, Відні чи іншому місті.
  • Раніше маніпуляції Білорусі та Росії з переговорним процесом також засудив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк. «Росія принижує Білорусь, використовуючи її для ведення», – каже Подоляк.

Контекст

Раніше президент Зеленський у відеозверненні закликав Білорусь вийти з війни з Україною. З території країни ідуть російська піхота та техніка, випускаються балістичні та крилаті ракети. Нещодавно самопроголошений президент Лукашенко намагався спростувати участь Білорусі в своєму відозверненні.

27 лютого у Білорусі почався референдум щодо поправки до конституції Республіки Білорусь. На голосування винесене питання про відмові Білорусі від статусу без’ядерної держави, два нових терміни для Лукашенка і юридичний імунітет проти всіх злочинів для президента республіки.

За перебігом четвертого дня війни Росії з Україною можна слідкувати у хроніці.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні