Категорія
Новини
Дата

Президент Казахстану доручив створити умови для релокації компаній, що пішли з Росії

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв доручив створити сприятливі умови для релокації в країну компаній, що пішли з російського ринку. Про це він сказав на засіданні уряду в четвер.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Токаєв акцентував на глобальній боротьбі за інвестиційний капітал. За його словами, кожна друга з майже 1400 великих іноземних компаній призупинила діяльність або повністю пішла з російського ринку. «Слід створити сприятливі умови для їхньої релокації в Казахстан», – наголосив він.
  • Президент Казахстану упевнений, що це дасть країні можливість збільшити виробництво товарів середніх та високих переділів.
  • Наразі, за його словами, релокація йде мляво. «Я доручав уряду підготувати пул інвестиційних проєктів у сфері обробної промисловості та відпрацювати його з потенційними інвесторами», – повідомив Токаєв. 
  • Він наголосив, що робота все ще ведеться в режимі нарад та зустрічей. «У частині конкретних результатів поки що мало чим можна похвалитися. Нових проєктів, по суті, немає», – додав президент Казахстану.

Контекст

Президент Казахстану Токаєв на економічному форумі в Санкт-Петербурзі в присутності Путіна заявив, що його країна не визнаватиме псевдореспубліки «ЛДНР». 

Згодом Токаєв заявив, що планує збільшити постачання нафти до Європи, але РФ закрила важливий термінал для її експорту.

6 липня на казахському родовищі Тенгіз стався вибух. Того ж дня стало відомо, що Казахстан розглядає заборону на перевезення санкційних товарів до РФ та Білорусі, які потрапили під санкції ЄС, Великої Британії та США.

Також Токаєв доручив уряду диверсифікувати маршрути постачання нафти до Європи в обхід РФ.

8 липня Казахстан вийшов з угоди СНД 1995 року про Міждержавний валютний комітет.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні