Категорія
Новини
Дата

Дрони з дальністю польоту від 30 до 800 км. Притула й Стерненко розказали, на що витратили 352 млн грн рекордного збору (оновлено)

1 хв читання

Волонтери закупили 142 уданих безпілотники з дальністю польоту 30 км, 200 км та 800 км. На залишок суми – понад 565 000 грн – законтрактували українські «Валькірії»

Ключові факти

  • Сергій Притула та Сергій Стерненко показали дрони «для помсти» за російські ракетні обстріли української енергетичної інфраструктури. Відео поставки з’явилося у Telegram-каналі Стерненка.
  • На ролику видно щонайменше 20 ударних безпілотних апаратів. «Ті, що на відео будуть літали до 30 км і нищити російську техніку і що дуже важливо, їхні засоби протиповітряної оборони», – прокоментував Стерненко.
  • Це – лише частина закупленої техніки, заявляють волонтери. Також за зібрані кошти вони придбали БПЛА з дальністю польоту 200 км та 800 км. Згодом Фонд Сергія Притули випустив детальний звіт, уточнивши, що у закупленій партії – 142 безпілотники.
  • «Россияне, в эту игру можно играть вдвоем», – прокоментував Притула російською.

Контекст

Притула й Стерненко оголосили про масштабний «збір помсти» 10 жовтня, коли Росія завдала першого масованого ракетного удару по багатьох населених пунктах України. Початкова сума – 100 млн грн на 50 БПЛА. До збору також приєднався волонтер і автор каналу «Лачен пише» Ігор Лаченков.

Однак лише за добу вдалося назбирати 352 млн грн на дрони-камікадзе RAM ІІ UAV. Це безпілотник з баражуючим боєприпасом на базі українського БПЛА «Лелека-100» виробництва компанії DeViRo. Він здатен нести до 3 кг вибухівки на відстань 30 км та влучати у ціль із точністю до метра. На кошти із жовтневого збору придбали 50 RAM ІІ UAV та три наземні станції до них. Також у партії – 42 апарати з дальністю польоту 200 км й корисним навантаженням 8 кг та 50 БПЛА з дальністю польоту 800 км, що здатні нести вантаж вагою до 30 кг. Моделі та інші специфікації «дальнобійних» дронів волонтери не розкривають.

Вартість 142 безпілотників – 351 434 900 грн. Залишок – 565 100 грн – використаний для контрактування чергового комплексу БПЛА «Валькірія», йдеться у звіті фонду. «Валькірія» – розробка київської компанії «Авіаційні системи України». Цей розвідувальний безпілотний комплекс використовується для повітряного моніторингу, аеророзвідки, корегування артилерійського вогню. Він здатен перебувати у повітрі до 120 хвилин та літати із курсовою швидкістю до 60 км/год, йдеться у характеристиках на сайті виробника. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні