Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк подав касацію на рішення щодо виплати $17,5 млн колишній дружині Боголюбова

1 хв читання

ПриватБанк подав касацію у Верховний Суд щодо рішення у справі ексдружини колишнього акціонера банку Геннадія Боголюбова, повідомила пресслужба. Олена Боголюбова раніше відсудила у банку $17,5 млн. ПриватБанк звернувся до очільників Мінюсту та НБУ з проханням не допустити примусового списання з банку цієї суми.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • 1 серпня ПриватБанк подав касаційну скаргу до Верховного Суду щодо рішення Дніпровського апеляційного суду про стягнення з банку на користь Боголюбової грошових коштів на суму, що загалом перевищує $17,5 млн.
  • Рішення апеляційного суду прийняте всупереч нормам чинного законодавства і завдає збитків державі та принижує авторитет судової влади, заявляють у банку. 
  • «Під час війни, на фоні титанічних зусиль усієї країни, спрямованих на економічне виживання, свавільне рішення суддів на користь особи, пов’язаної з колишніми власниками банку, є, без перебільшення, проявом особливого цинізму, що межує з мародерством».
  • ПриватБанк також офіційно звернувся до міністра юстиції та голови НБУ із проханням звернути особливу увагу на «кричущу незаконність і цинічність даної справи» та «не допустити порушення законних прав ПриватБанку та захистити інтереси держави».

Контекст

Жовтневий райсуд Дніпра раніше своїм рішенням частково задовольнив позов Боголюбової і розірвав кілька депозитних договорів, укладених у 2014–2016 роках, та стягнув з ПриватБанку на її користь $15,7 млн, €1,8 млн і 30,4 млн грн. 

Судді визначили, що кошти Боголюбової не могли бути конвертовані в акції банку в результаті процедури bail-in, адже вона не була повʼязаною з ексакціонерами банку. Подружжя розірвало шлюб у 2007 році.

29 липня стало відомо, що Дніпровський апеляційний суд вирішив стягнути з ПриватБанку $17,5 млн на користь Олени Боголюбової.

Операція bail-in була проведена під час націоналізації ПриватБанку у 2016 року. Вона передбачала фактично списання боргів банку перед низкою кредиторів (зокрема повʼязаними особами та власниками євробондів) на 29,4 млрд грн. 

Після цього Мінфін викупив ПриватБанк у Фонду гарантування вкладів за 1 грн та докапіталізував на 155 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд