Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк подав касацію на рішення щодо виплати $17,5 млн колишній дружині Боголюбова

ПриватБанк подав касацію у Верховний Суд щодо рішення у справі ексдружини колишнього акціонера банку Геннадія Боголюбова, повідомила пресслужба. Олена Боголюбова раніше відсудила у банку $17,5 млн. ПриватБанк звернувся до очільників Мінюсту та НБУ з проханням не допустити примусового списання з банку цієї суми.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • 1 серпня ПриватБанк подав касаційну скаргу до Верховного Суду щодо рішення Дніпровського апеляційного суду про стягнення з банку на користь Боголюбової грошових коштів на суму, що загалом перевищує $17,5 млн.
  • Рішення апеляційного суду прийняте всупереч нормам чинного законодавства і завдає збитків державі та принижує авторитет судової влади, заявляють у банку. 
  • «Під час війни, на фоні титанічних зусиль усієї країни, спрямованих на економічне виживання, свавільне рішення суддів на користь особи, пов’язаної з колишніми власниками банку, є, без перебільшення, проявом особливого цинізму, що межує з мародерством».
  • ПриватБанк також офіційно звернувся до міністра юстиції та голови НБУ із проханням звернути особливу увагу на «кричущу незаконність і цинічність даної справи» та «не допустити порушення законних прав ПриватБанку та захистити інтереси держави».

Контекст

Жовтневий райсуд Дніпра раніше своїм рішенням частково задовольнив позов Боголюбової і розірвав кілька депозитних договорів, укладених у 2014–2016 роках, та стягнув з ПриватБанку на її користь $15,7 млн, €1,8 млн і 30,4 млн грн. 

Судді визначили, що кошти Боголюбової не могли бути конвертовані в акції банку в результаті процедури bail-in, адже вона не була повʼязаною з ексакціонерами банку. Подружжя розірвало шлюб у 2007 році.

29 липня стало відомо, що Дніпровський апеляційний суд вирішив стягнути з ПриватБанку $17,5 млн на користь Олени Боголюбової.

Операція bail-in була проведена під час націоналізації ПриватБанку у 2016 року. Вона передбачала фактично списання боргів банку перед низкою кредиторів (зокрема повʼязаними особами та власниками євробондів) на 29,4 млрд грн. 

Після цього Мінфін викупив ПриватБанк у Фонду гарантування вкладів за 1 грн та докапіталізував на 155 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні