Категорія
Новини
Дата

Державний проєкт IT Generation завершився. Понад 1800 українців опанували IT-професії, 150 – знайшли роботу

Проєкт безоплатного навчання українців IT Generation завершено. Успішно опанували нові ІТ-спеціальності 1877 студентів, майже 150 перших студентів уже змогли працевлаштуватися у IT-компаніях, йдеться у пресрелізі Мінцифри. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Навчання в межах проєкту тривало з вересня 2022 року до липня 2023 року залежно від школи та конкретного навчального курсу. 
  • За напрямом FrontEnd навчалися 378 студентів, QA – 299, UI/UX Design – 231, Python – 214, Project/Product management – 182, Java – 152, JavaScript – 151, HR – 105, Digital Marketing – 88, Business Analysis – 46, BlockChain – 31.  
  • Наразі 147 випускників змогли працевлаштувалися в ІТ-сфері. Як зазначається у повідомленні Мінцифри, студенти проєкту досить швидко знаходять свою першу роботу в ІТ, і найближчим часом ця цифра може подвоїтись. 
  • Найчастіше студенти проєкту знаходили роботу за напрямом Project (Product) Management, HR та JavaScript. 
  • Найбільше працевлаштованих – серед випускників шкіл-учасниць проєкту GoIT (20,6% від усіх студентів), Source IT (19%) та A-Level (15,7%).
  • У межах проєкту партнер Binance Charity виділив $1 млн на стипендії для 1830 студентів. Ще 370 учасників навчались за рахунок шкіл. 
  • Загалом в проєкті взяли участь 2200 українців. Понад 85% успішно завершили навчання.
  • 323 студенти не змогли закінчити навчання через проблеми, викликані російською агресією, як от відключення електроенергії чи релокація в інші країни. А також через особисті обставини. Найбільше студентів не довчилися на напрямі Frontend. 

Контекст

Проєкт Мінцифри IT Generation запустили наприкінці червня 2022 року в партнерстві з компанією Binance Charity та Львівським IT Кластером, а також за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні», що впроваджується ПРООН в Україні за підтримки Швеції.

За час великої війни ринок IT-праці перевернувся з ніг на голову. Вакансій мало, кандидатів багато, зарплати знизилися, а пошук роботи може зайняти кілька місяців. У березні 2023 року на майже 10 000 опублікованих вакансій прийшлися рекордні 327 000 відгуків, свідчить аналітика профільного ресурсу Djinni. У середньому одна людина подається на десяток вакансій. Ще в січні 2022-го ситуація була прямо протилежною – 10-12 повідомлень від рекрутерів на одного фахівця.

Причина нинішнього дисбалансу – замовники зважують ризики й не поспішають замовляти розробку в Україні. Коли проєкти закінчуються, нові команди починають формувати в закордонних локаціях, каже HR-директорка Ciklum Анна Халімон.

У середньому до російського вторгнення Ciklum мав близько 300 відкритих вакансій на місяць. На весну 2023 року компанія з 2800 фахівців на борту шукає лише 50 нових колег, здебільшого експертів зі складних і рідкісних технологій. Пріоритет для своїх – спочатку позицію намагаються закрити спеціалістами з бенча і лише в разі невдачі починають пошук на відкритому ринку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні