Категорія
Новини
Дата

Державний проєкт IT Generation завершився. Понад 1800 українців опанували IT-професії, 150 – знайшли роботу

2 хв читання

Проєкт безоплатного навчання українців IT Generation завершено. Успішно опанували нові ІТ-спеціальності 1877 студентів, майже 150 перших студентів уже змогли працевлаштуватися у IT-компаніях, йдеться у пресрелізі Мінцифри. 

Ключові факти

  • Навчання в межах проєкту тривало з вересня 2022 року до липня 2023 року залежно від школи та конкретного навчального курсу. 
  • За напрямом FrontEnd навчалися 378 студентів, QA – 299, UI/UX Design – 231, Python – 214, Project/Product management – 182, Java – 152, JavaScript – 151, HR – 105, Digital Marketing – 88, Business Analysis – 46, BlockChain – 31.  
  • Наразі 147 випускників змогли працевлаштувалися в ІТ-сфері. Як зазначається у повідомленні Мінцифри, студенти проєкту досить швидко знаходять свою першу роботу в ІТ, і найближчим часом ця цифра може подвоїтись. 
  • Найчастіше студенти проєкту знаходили роботу за напрямом Project (Product) Management, HR та JavaScript. 
  • Найбільше працевлаштованих – серед випускників шкіл-учасниць проєкту GoIT (20,6% від усіх студентів), Source IT (19%) та A-Level (15,7%).
  • У межах проєкту партнер Binance Charity виділив $1 млн на стипендії для 1830 студентів. Ще 370 учасників навчались за рахунок шкіл. 
  • Загалом в проєкті взяли участь 2200 українців. Понад 85% успішно завершили навчання.
  • 323 студенти не змогли закінчити навчання через проблеми, викликані російською агресією, як от відключення електроенергії чи релокація в інші країни. А також через особисті обставини. Найбільше студентів не довчилися на напрямі Frontend. 

Контекст

Проєкт Мінцифри IT Generation запустили наприкінці червня 2022 року в партнерстві з компанією Binance Charity та Львівським IT Кластером, а також за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні», що впроваджується ПРООН в Україні за підтримки Швеції.

За час великої війни ринок IT-праці перевернувся з ніг на голову. Вакансій мало, кандидатів багато, зарплати знизилися, а пошук роботи може зайняти кілька місяців. У березні 2023 року на майже 10 000 опублікованих вакансій прийшлися рекордні 327 000 відгуків, свідчить аналітика профільного ресурсу Djinni. У середньому одна людина подається на десяток вакансій. Ще в січні 2022-го ситуація була прямо протилежною – 10-12 повідомлень від рекрутерів на одного фахівця.

Причина нинішнього дисбалансу – замовники зважують ризики й не поспішають замовляти розробку в Україні. Коли проєкти закінчуються, нові команди починають формувати в закордонних локаціях, каже HR-директорка Ciklum Анна Халімон.

У середньому до російського вторгнення Ciklum мав близько 300 відкритих вакансій на місяць. На весну 2023 року компанія з 2800 фахівців на борту шукає лише 50 нових колег, здебільшого експертів зі складних і рідкісних технологій. Пріоритет для своїх – спочатку позицію намагаються закрити спеціалістами з бенча і лише в разі невдачі починають пошук на відкритому ринку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні