Не кращий час, щоб увійти в IT. За рік війни тисячі українців перевчилися на айтівців. Чому вони опинилися посеред ідеального шторму на ринку /Shutterstock
Категорія
Інновації
Дата

Не кращий час, щоб увійти в IT. За рік війни тисячі українців перевчилися на айтівців. Чому вони опинилися посеред ідеального шторму на ринку

Shutterstock

За час великої війни ринок IT-праці перевернувся з ніг на голову. Вакансій мало, кандидатів багато, зарплати знизилися, а пошук роботи може зайняти кілька місяців. Як виглядає пошук в епоху ринку роботодавця

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Ринок з ринку кандидата перетворився на ринок роботодавця», – каже голова з HR і співзасновниця сервісної IT-компанії TechMagic Лідія Даць. Відмінність із часами пандемійної битви за таланти разюча. Уже понад рік IT-вакансій стабільно менше, ніж кандидатів. Час пошуку роботи виріс, зарплати – навпаки.

Переломний момент – коли компанія почала отримувати резюме від дефіцитних фахівців на кшталт DevOps чи Salesforce-розробників, каже Даць. Українська тех-індустрія потрапила в ідеальний шторм, вважає віцепрезидент й глава EPAM у Центральній та Східній Європі Юрій Антонюк. З одного боку – повномасштабна війна, масовані ракетні обстріли й блекаути в країні. З іншого – очікування рецесії та звільнення майже 169 000 людей в Google, Meta, Amazon і сотнях інших західних компаній з початку 2023 року.

На кінець 2022-го в Україні налічувалося майже 275 000 айтівців, свідчить оцінка Асоціації «IT Ukraine». Із них чимало світчерів – людей, які змінили професію, вбачаючи в IT стабільну гавань під час кризи. Лише Мінцифри в рамках освітнього проєкту IT Generation видала гранти на навчання 2200 кандидатам. Студентів у світчерській школі Mate academy за рік побільшало на 50%, у їхніх конкурентів GoIT – на 40%. Як виглядатиме ера роботодавця для їхніх випускників?

Пошук роботи: вакансії, роботодавці, бенч

У березні 2023 року на майже 10 000 опублікованих вакансій прийшлися рекордні 327 000 відгуків, свідчить аналітика профільного ресурсу Djinni. У середньому одна людина подається на десяток вакансій. Ще в січні 2022-го ситуація була прямо протилежною – 10-12 повідомлень від рекрутерів на одного фахівця.

Причина нинішнього дисбалансу – замовники зважують ризики й не поспішають замовляти розробку в Україні. Коли проєкти закінчуються, нові команди починають формувати в закордонних локаціях, каже HR-директорка Ciklum Анна Халімон.

У середньому до російського вторгнення Ciklum мав близько 300 відкритих вакансій на місяць. На весну 2023 року компанія з 2800 фахівців на борту шукає лише 50 нових колег, здебільшого експертів зі складних і рідкісних технологій. Пріоритет для своїх – спочатку позицію намагаються закрити спеціалістами з бенча і лише в разі невдачі починають пошук на відкритому ринку.

Який вигляд має конкуренція? На позиції JavaScript-розробників, бізнес-аналітиків припадає по пів сотні відгуків, каже Халімон. На мануальних тестувальників – одну з найпопулярніших спеціальностей для світчерів – до понад сотні. На пропозиції для дефіцитних DevOps чи Python-розробників Ciklum отримує по 15 відгуків.

Для компаній це значно скорочує час найму. «Від моменту розміщення вакансії до моменту успішного закриття – менш як чотири тижні», – описує темпи віцепрезидент із роботи з людьми N-iX Олександр Шатний. У мирні часи лише на формування пулу активних кандидатів йшло кілька тижнів. У середньому в N-iX відкрито 65 вакансій – це майже вп’ятеро менше, ніж у 2021-му.

Раніше роботодавці місяць могли чекати виходу нових спеціалістів на роботу, каже Халімон. Наразі час очікування скоротився вдвічі.

Для айтівця в пошуку все з точністю до навпаки. «Середній час на пошук роботи у студента виріс із місяця-півтора до двох із половиною», – каже CEO й співзасновник школи Mate academy Роман Апостол. Від цього залежить виживання самого стартапу – його школа заробляє на відрахуваннях від зарплат випускників. За кризовий 2022 рік Mata academy влаштувала на роботу 800 своїх студентів. Стартап запустив відділ кар’єрної підтримки, щоб допомогти подаватись на перегляди зарплати в їхніх компаніях, працевлаштованим студентам із досвідом стартап допомагає змінити роботу на вищеоплачувану. 

Не кращий час, щоб увійти в IT. За рік війни тисячі українців перевчилися на айтівців. Чому вони опинилися посеред ідеального шторму на ринку /Фото 1

Зарплати: загальмований перегляд і скромніші пропозиції для новачків

На гарячому пандемійному ринку кандидати називали мінімальну суму, нижче якої не готові опускатися, каже Халімон. «Тепер вони вказують вилку й готові більше домовлятися й обговорювати зарплатні очікування», – додає вона.

Пропозиції роботодавців для нових співробітників стали скромнішими. Порівняно з січнем 2022-го середня зарплата для мідл-спеціалістів знизилася на $500, свідчить зарплатна статистика Djinni. «Ці люди були надто переоцінені», – каже керуюча партнерка рекрутингової агенції CNA International IT Таїсія Млюзан. Аутсорсери брали фахівців із півторарічним досвідом на $5000-6000 зарплати, пояснює вона.

Пропозиції для синьйорів за три місяці 2023 року просіли майже на 10%, з $5000 до $4600, свідчить зарплатна статистика Djinni. Наприкінці 2021-го випускники Mate academy, які претендують на джуніор-посади, в середньому розраховували на $800 на місяць. За рік війни очікування зменшилися до $600-700, каже Апостол.

Зарплати змінилися не лише для новонайнятих. Якщо клієнти й віддають свої проєкти українським командам, то вартість контрактів зменшується або ж не зростає, каже Шатний. «Якщо синьйор із зарплатою від $5000 потрапляє на бенч, то є ймовірність, що на наступному проєкті він уже отримуватиме $4500», – каже він.

Перегляд заробітних плат для вже існуючої команди – питання дискусійне. Підвищення платні у 2022 році отримали лише 11% учасників опитування DOU. У 2021-му N-iX міг підвищити компенсацію й просто за продуктивність, тепер – лише при переході на вищу посаду. Ajax Systems, що за рік найняв 1300 нових співробітників, заморозив заробітну плату на перших кілька місяців війни. Але політика перегляду відновилась, щойно налагодилося виробництво й експорт, каже директор із маркетингу Валентин Гриценко.

Ще один крок компаній – скорочення витрат на бонуси та плюшки. SoftServe призупинив розсилання подарунків колегам на різдвяні свята, розповідає Анастасія Фролова, регіональна менеджерка компанії в Україні. Замість святкування 29-го дня народження компанії передали 41 автомобіль швидкої допомоги на фронт.

Які шанси, що гарні часи колись повернуться? Ріст IT-індустрії на 6% у 2022-му – це не ріст, а швидше флет або навіть трошки зниження, казав у ефірі ютуб-проєкту Forbes «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» співзасновник Intellias Віталій Седлер. «Якщо збережемо темпи росту 2022 року, це вже буде досягненням», – вважає він. Такої ж думки й Антонюк. «Цей рік буде складним, його потрібно пережити», – казав він в інтерв’ю Forbes.   

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні