Львівська технологічна конференція IT Arena /надано пресслужбою
Категорія
Інновації
Дата

iForum та IT Arena повертаються. Що підготували найбільші техноконференції України та що це означає для ринку

Львівська технологічна конференція IT Arena Фото надано пресслужбою

Після перерви через велику війну до Києва повертається легендарна IT-конференція iForum, а організатори IT Arena у Львові обіцяють до 10-річчя заходу перевершити масштаби попередніх років. Що очікувати від старожилів IT-івентів

Повернення iForum у 2023 році – це меседж, що IT планує майбутнє в Україні, говорить Олександр Колб, керівник E-commerce-напряму однієї з найстаріших інтернет-конференцій країни. «Якби складно не було техіндустрії, ми готові рухатися далі», – додає СЕО Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський, який відповідає за конференцію IT Arena.

Київський iForum і львівська IT Arena – два найбільші технологічні івенти України. Перший у 2022-му не проводили, другий – мав урізаний формат. 

Цьогоріч робимо експромтом, поки ще не узгодили всі доповіді, розповідає співзасновник iForum Олександр Ольшанський. Про те, що конференція з 13-річною історією повертається, організатори повідомили за три місяці до проведення. «Раніше ми починали продаж квитків за рік», – додає Ольшанський. 

Кількість учасників iForum у 2023 році, який пройде 10 серпня, з міркувань безпеки обмежили до 5000. Укриття під павільйоном МВЦ не може вмістити більше людей. Для порівняння, в середньому форум приймав понад 10 000 гостей, рекорд – 13 000.  

Shalamov/iForum

iForum 2021 року Фото Shalamov/iForum

Ми можемо зібрати конференцію за 4-5 тижнів, говорить Ольшанський, але точного списку спікерів поки не називає. На цьогорічному iForum – вісім напрямків. Традиційні: реклама та просування, e-commerce, блокчейн, digital fun, стартапи. «Будуть топові гравці e-commerce в Україні», – розповідає Колб. Серед трьох нових напрямків – Україна майбутнього, AI, Military tech. 

«На мілтеку фокусуюся впродовж всієї повномасштабної війни», – написав у своєму Facebook власник «Октава Капітал» Олександр Кардаков, який куруватиме цей напрям на iForum. У квітні в Україні запустили кластер оборонних технологій Brave1. Головна мета – інвестиції у мілітарні стартапи. Найбільший ангельський інвестор країни, державний Український фонд стартапів (USF), також перейшов на військові рейки та видає здебільшого гранти по $35 000 на «оборонку» й проєкти подвійного призначення.

Запущена ChatGPT світова ШІ-лихоманка також не оминула Україну. Зі свіжих описаних Forbes прикладів AI-стартапів – сервіс боротьби з російською пропагандою Osavul та програма для створення відеоаватарів Elai.io. На iForum напрям AI куруватимуть старожил українського венчура Денис Довгополий та Сергій Петренко з Unity Nest. 

Вартість квитка на київський форум 900-2000 грн. «Розраховуємо вкластись у бюджет в 7,5-8,5 млн грн, – говорить Ольшанський. – Але ці цифри дуже неточні». Це історія не про заробіток, додає Колб. Якщо вийде вийти в плюс, то прибуток, за словами Ольшанського, передадуть фандрейзинговій платформі UNITED24.

Як створювалися iForum та IT Arena

У 2009 році iForum запустили українські підприємці: нині покійний Олексій Мась разом з головою оргкомітету Олександром Ольшанським. 

Захід виник з ідеї відсвяткувати десятиліття Української банерної мережі разом з іншими інтернет‑ветеранами. Олексій Мась планував орендувати яхту для туру по Дніпру, але вирішив, що це занадто банально. Він зупинився на думці зробити найбільшу конференцію в країні. На організацію першого iForum пішло не більше двох тижнів.

Ольшанський та Мась працювали разом 20 років, тому втрата одного зі співзасновників стала болісною не лише для голови оргкомітету, а й для багатьох його членів. 

Перша ІТ Арена відбулася 2-4 жовтня 2014 року. Згідно з даними на сайті конференції, тоді вона стала найбільшою технологічною подією в Східній Європі. Івент відвідали 800 учасників: ІТ-спеціалісти, керівники компаній та молоді підприємці.

Львівська IT Arena у 2022-му була невелика та більше орієнтована на бізнесову аудиторію. «Відвідали близько тисячі учасників», – говорить Веселовський з Львівського ІТ Кластера. Що очікувати від конференції цьогоріч? Зі стадіону «Арена Львів» івент переїжджає в історичні локації центру міста: Львівську національну оперу, театр Марії Заньковецької, Національний музей імені Андрея Шептицького. «Розраховуємо на 3000 учасників, саме стільки ми можемо розмістити в укриттях», – говорить Веселовський. Раніше форум відвідувало до 5000 осіб. 

На IT Arena, яка пройде у вересні-жовтні, буде чотири напрямки – бізнес, технології, продукти, стартапи. Для останніх проведуть Startup Competition. Захід також робить акцент на defense tech – разом з кластером Brave1 запроваджує спеціальну дефенс-категорію. «У нас буде понад 100 спікерів і 50 мітапів», – каже Веселовський. З уже анонсованих гостей – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, колишній мер Пало-Альто, серця Кремнієвої Долини Патрік Берт. Вартість квитків – $89-249. Бюджет івенту організатори IT Arena Forbes не розкрили.  

Відновлення двох найбільших технологічних івентів країни – барометр хорошого стану українського IT? 2022 рік індустрія «закрила» з рекордним показником експорту – $7,34 млрд, свідчить статистика НБУ. Хоч це й найбільша сума за часи незалежності, але порівняно з попереднім мирним роком експорт IT-послуг збільшився усього на 5,8%. У 2021 році він виріс на 36% порівняно з 2020-м.

Показники 2022-го – це не ріст, а скоріше флет або навіть трошки зниження, розповідав в інтервʼю Forbes співзасновник IT-компанії Intellias Віталій Седлер. «У 2023-му легко не буде», – говорив він. Схожі прогнози й у віцепрезидента одного з найбільших українських аутсорсерів EPAM Юрія Антонюка. «Цього року ІТ-індустрія зростатиме на одиниці процентів», – розповідав він в інтервʼю Forbes.

Рецесія в IT не тільки в Україні, а й у світі, переконує один із кураторів напрямку на iForum Олександр Колб. «Наша задача – планувати майбутнє України», – додає він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні