Категорія
Новини
Дата

Прямі збитки від війни перевищили $108 млрд, мінімальні потреби у відновленні оцінюються у $185 млрд – KSE Institute 

Обсяг прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури збільшився до $108,3 млрд, або 2,9 трлн грн, підрахував KSE Institute. Порівняно із попередньою оцінкою від 13 червня, загальна сума задокументованих збитків зросла на $12,8 млрд. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Основною причиною зростання збитків стало збільшення кількості пошкодженого та зруйнованого житла, йдеться про щонайменше 129 900 житлових будівель. Вони становлять найбільшу частку у загальному обсязі збитків. 
  • На другому місці – інфраструктура – $31,6 млрд, завдані підприємствам та промисловості збитки оцінюються у $8,8 млрд. 
  • Зростання збитків повʼязане й зі збільшенням кількості зруйнованих та пошкоджених освітніх та медичних закладів, а також установ соціальної сфери. Зокрема, зруйновано 2217 освітніх закладів на $3,8 млрд, збитки від руйнування 903 медзакладів оцінили у $1,6 млрд, а 89 установ соціальної сфери — у понад $300 млн.
  • Загалом з початку війни пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 388 підприємств, 43 700 одиниць сільськогосподарської техніки, 1991 магазинів, 511 адмінбудівель, 18 цивільних аеропортів, 105 200 легкових авто, 764 дитсадки, 634 культурні споруди, 27 торгові центри, 28 нафтобаз.
  • Обсяг непрямих втрат галузей теж зріс – на $1,8 млрд, та попередньо оцінюється у $128,8 млрд або 3,7 трлн грн. 
  • За оцінками команди KSE Institute, загальна сума потреб у відновленні зруйнованих активів становить $185 млрд або майже 5,4 трлн грн.
  • Потреби у відновленні активів зросли на $19,9 млрд грн порівняно з останніми обрахунками через збільшення кількості зруйнованих та пошкоджених обʼєктів, які потребують відбудови, пояснюють у KSE.

Контекст

Український уряд 4 липня у швейцарському Лугано представив план відбудови України United 24, над яким останні два місяці Кабмін та Офіс президента працювали у рамках Національної ради відновлення. План являє собою набір документів, які описуть майже всі ключові сфери та галузі української економіки. Орієнтовна вартість його втілення – $750 млрд до 2032 року.

Європейський інвестиційний банк на конференції з відновлення України запропонував створити новий інструмент – трастовий фонд ЄС – Україна Gateway (GTF). Ідеться про додатковий інструмент для відновлення критичної інфраструктури в Україні. «За допомогою трастового фонду ЄІБ сподівається надати допомогу в тих напрямах, де це найнеобхідніше», – сказала віцепрезидентка банку Тереза Червінська.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні