Категорія
Новини
Дата

ЄІБ запропонував створити трастовий фонд ЄС–Україна Gateway. Одна із цілей – залучення приватного фінансування

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) на Конференції з відновлення України в швейцарському Лугано запропонував створити новий інструмент – трастовий фонд ЄС–Україна Gateway (GTF), пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Йдеться про додатковий інструмент для відновлення критичної інфраструктури в Україні. «За допомогою трастового фонду ЄІБ сподівається надати допомогу в тих напрямках, де це найнеобхідніше», – сказала віцепрезидентка банку Тереза Червінська.
  • За її словами, вже розроблено механізм, як має функціонувати цей фонд. «Вважаємо, що він відіграватиме важливу роль… для залучення фінансування, зокрема приватного», – зазначила вона.

Контекст

Портфель ЄІБ в Україні становить €7 млрд, і від початку війни вже було виділено близько €700 млн.

Раніше Reuters повідомляв, що ЄІБ пропонує використовувати структуру фінансування, аналогічну тій, яку використовували під час кризи з коронавірусом. Початковий внесок розміром €20 млрд надійде від країн-членів ЄС, а також буде бюджет у вигляді кредитів, ґрантів і гарантій. 

За оцінками ЄІБ, ці початкові інвестиції дадуть змогу реалізувати найнеобхідніші інфраструктурні проєкти (зокрема, мости, водопостачання та водовідведення, електроенергетику) на суму до €100 млрд і покриють приблизно половину невідкладних потреб України. ЄІБ контролюватиме ці інвестиції з іншими банками розвитку.

Було наголошено, що ЄС іще має схвалити план, як і держави-члени ЄС, після чого вони вирішуватимуть, чи робити внесок у такий фонд.

Єврокомісія сьогодні в Лугано запропонувала українському уряду створити «міжнародну платформу з реконструкції України», заявила під час виступу на Ukraine Recovery Conference у швейцарському Лугано президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн. За її словами, через таку платформу Єврокомісія зможе запропонувати Україні низку програм, які поєднуватимуть інвестиції та необхідні реформи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні