Категорія
Новини
Дата

Рада прирівняла паспорт в «Дії» до паперового. За словами міністра Федорова, Україна – перша країна, де паспорт у смартфоні отримав статус повноцінного документу

Верховна Рада ухвалила закон №4355, який надає електронній версії паспорту в смартфоні статус повноцінного документу. Україна стала першою країною, в якій це зробили, заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Закон на позачерговому засіданні парламенту підтримали 302 народних депутата за необхідного мінімуму в 226 голосів.
  • Документ закріплює на законодавчому рівні терміни «е-паспорт» і «е-паспорт для виїзду за кордон».
  • Біометричний закордонний паспорт або ID-карта в «Дії» з 23 серпня 2021 року на законодавчому рівні стануть повним аналогом паперового або пластикового документів.
  • Цифрові документи формуються безкоштовно за бажанням і можуть пред’являтися на території України для посвідчення особи й підтвердження громадянства.
  • Однак електронні документи не можна буде використати під час перетину кордону, в'їзду й виїзду з тимчасово окупованої території.
  • В електронних паспортах буде інформація про місце проживання і код платника податків.

Головна цитата

«Можна використовувати цифрові паспорти нарівні з паперовими і не хвилюватися, якщо забув документ вдома. У будь-яких життєвих ситуаціях, де потрібен паспорт, використовуйте цифровий документ. Відкриття банківського рахунку онлайн, касові операції в банку, подорож поїздом або літаком всередині країни, заселення в готель, отримання посилок на пошті, підтвердження віку в супермаркеті», – сказав Федоров.

Контекст

Міністерство цифрової трансформації запустило електронні паспорти в «Дії» у квітні минулого року.

Наразі ними можуть користуватися близько 20 млн українців – 5 млн з них мають ID-карту і ще близько 18 млн є власниками іноземних біометричних паспортів.

За словами голови комітету з питань цифрової трансформації Михайла Крячка, ухвалення закону – перший крок до введення режиму «без паперу» в Україні, коли держоргани не матимуть права вимагати паперові документи, якщо інформація є в реєстрах.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні