Категорія
Новини
Дата

Рада ухвалила в першому читанні законопроєкти про пільгове розмитнення «євроблях»

Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкти №4643-д і №4644-д, які встановлюють пільгову ставку для розмитнення автомобілів на єврономерах. Документом передбачено разову знижку.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Дія закону у разі його прийняття буде поширюватися на автомобілі, завезені в Україну до 1 січня 2021 року.
  • Документом передбачено, що суму акцизного податку визначатимуть за формулою: базова ставка, яка залежить від віку авто та коливається від 0 до 150 євро, плюс ставка за об’єм та тип двигуна автівки. Залежно від об’єму циліндрів двигуна ставки варіюються від 0,25 до 0,5 євро за 1 куб. см.
  • Нова формула діятиме протягом 180 днів із дня набрання чинності цього закону.
  • Право на таке розмитнення отримають водії, що реєструватимуть не більше одного авто на особу.
  • Також передбачено звільнення від сплати мита.
  • За словами заступника голови фінкомітету парламенту Олександра Ковальчука, розмитнення за новими правилами буде коштувати в середньому 700–€800.
  • Окрім того, за порушення строків та вимог митних режимів тимчасового ввезення або транзиту власники «євроблях» мають сплатити до бюджету 8500 грн.
  • Дія закону також не поширюватиметься на транспортні засоби, які не відповідають екологічним нормам «Євро-2» або мають походження з країни, що є визнаною державою-агресором або з тимчасово окупованих територій.

Контекст

Напередодні голосування під стінами парламенту пройшла масштабна акція громадської організації «АвтоЄвроСила» з вимогою внести на розгляд Верховної Ради інший законопроект – №3704.

Він передбачає повну відміну акцизу та відсутність граничної дати дії, як це зазначено в прийнятому законопроєкті. Однак його так і не було внесено на розгляд до сесійної зали.

2018 року Верховна Рада вже намагалася розв'язати ситуацію з нерозмитненими авто, ухваливши два закони. Перший увів нову формулу акцизного податку: базову ставку платежу (для авто з бензиновим двигуном 50 євро, а на дизелі – 75 євро) треба помножити на об'єм двигуна, який слід поділити на 1000 та на вік авто. Другий – підвищив розміри штрафів за порушення термінів перебування євроблях на території України до 170 000 грн. Однак новими правилами скористалися не всі власники «євроблях», вимагаючи ухвалити новий закон про відміну акцизного податку на авто для всіх. У грудні 2019 року було підписано меморандум між громадською організацією «АвтоЄвроСила» та міністром МВС про непритягнення до відповідальності власників автомобілів на європейській реєстрації до прийняття закону про доступне розмитнення.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні