Категорія
Новини
Дата

Рада ухвалила закон про створення Етичної ради. Це ключове для судової реформи рішення

1 хв читання

Верховна Рада ухвалила закон про порядок обрання на посади членів Вищої ради правосуддя (ВРП), який запускає реформу відомства. Документ створить на шість років Етичну раду і передбачить перевірку на доброчесність членів ВРП.

Ключові факти

  • До складу Етичної ради входитимуть шість осіб: три судді (діючих або у відставці) і три особи, визначені міжнародними організаціями, з якими Україна протягом щонайменше останні три роки співпрацює у сфері судової реформи або протидії корупції.
  • Етична рада встановлюватиме відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності, а також рекомендуватиме його призначення. Протягом трьох місяців із дня затвердження складу Етичної ради вона має оцінити відповідність вищезгаданим критеріям нинішніх членів ВРП і у разі негативної оцінки може рекомендувати звільнення.
  • Як зазначає Центр протидії корупції, створення незалежного органу – Етичної ради – забезпечує перезавантаження ВРП за участі міжнародних експертів. Саме останні матимуть вирішальні голоси, адже жодне рішення не вважатиметься прийнятим, якщо за нього не проголосували щонайменше двоє міжнародних експертів. У ситуації рівного розподілу голосів переважатимуть і вважатимуться вирішальними голоси двох міжнародних експертів.
  • Також депутати ухвалили поправку №733, яка дає змогу звільняти членів ВРП без рішення органу, який їх обрав або призначив. У разі негативного висновку щодо члена ВРП субʼєкт призначення має його розглянути й підтримати або відхилити. Якщо жодне з рішень не було ухвалено протягом трьох місяців, то член ВРП вважається автоматично звільненим. «Сенс цієї поправки в тому, аби не допустити блокування роботи ВРП у разі відсторонення за рішенням Етичної ради», – каже керівниця комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна.  

Контекст

Від Вищої ради правосуддя залежить вся судова система України, адже тільки вона має право звільняти або призначати всіх суддів в країні, за винятком Конституційного суду, зазначила Forbes.ua експертка Центру протидії корупції Галина Чижик. «Наразі жоден із членів не користується довірою суспільства. Вони всі голосують за скандальні і дуже часто незаконні рішення. Тому ухвалений сьогодні закон дає реальні інструменти звільнити членів, які не пройдуть перевірку», – каже вона.

Загалом закон про порядок обрання на посади членів ВРП – це ключове рішення для судової реформи в Україні, додає Чижик. «Я думаю, що він покращить судову систему. Саме по собі голосування парламенту показує, що нечесні судді не такі могутні, як вони думали, і не мають впливу на владу в Україні», – наголосила експертка.

В рамках судової реформи 29 червня парламент ухвалив ще один важливий закон, який змінює процес відбору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Членів комісії відбиратимуть шість експертів: троє суддів (діючих або у відставці) і троє незалежних міжнародних експертів. Цей орган відповідає за відбір правників, які хочуть стати суддями. Після цього комісія рекомендує їх ВРП, яка додатково перевіряє кандидатів і обирає з них 16. Після цього кандидатів затверджує президент. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні