Категорія
Новини
Дата

Рада ухвалила закон про створення Етичної ради. Це ключове для судової реформи рішення

Верховна Рада ухвалила закон про порядок обрання на посади членів Вищої ради правосуддя (ВРП), який запускає реформу відомства. Документ створить на шість років Етичну раду і передбачить перевірку на доброчесність членів ВРП.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • До складу Етичної ради входитимуть шість осіб: три судді (діючих або у відставці) і три особи, визначені міжнародними організаціями, з якими Україна протягом щонайменше останні три роки співпрацює у сфері судової реформи або протидії корупції.
  • Етична рада встановлюватиме відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності, а також рекомендуватиме його призначення. Протягом трьох місяців із дня затвердження складу Етичної ради вона має оцінити відповідність вищезгаданим критеріям нинішніх членів ВРП і у разі негативної оцінки може рекомендувати звільнення.
  • Як зазначає Центр протидії корупції, створення незалежного органу – Етичної ради – забезпечує перезавантаження ВРП за участі міжнародних експертів. Саме останні матимуть вирішальні голоси, адже жодне рішення не вважатиметься прийнятим, якщо за нього не проголосували щонайменше двоє міжнародних експертів. У ситуації рівного розподілу голосів переважатимуть і вважатимуться вирішальними голоси двох міжнародних експертів.
  • Також депутати ухвалили поправку №733, яка дає змогу звільняти членів ВРП без рішення органу, який їх обрав або призначив. У разі негативного висновку щодо члена ВРП субʼєкт призначення має його розглянути й підтримати або відхилити. Якщо жодне з рішень не було ухвалено протягом трьох місяців, то член ВРП вважається автоматично звільненим. «Сенс цієї поправки в тому, аби не допустити блокування роботи ВРП у разі відсторонення за рішенням Етичної ради», – каже керівниця комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна.  

Контекст

Від Вищої ради правосуддя залежить вся судова система України, адже тільки вона має право звільняти або призначати всіх суддів в країні, за винятком Конституційного суду, зазначила Forbes.ua експертка Центру протидії корупції Галина Чижик. «Наразі жоден із членів не користується довірою суспільства. Вони всі голосують за скандальні і дуже часто незаконні рішення. Тому ухвалений сьогодні закон дає реальні інструменти звільнити членів, які не пройдуть перевірку», – каже вона.

Загалом закон про порядок обрання на посади членів ВРП – це ключове рішення для судової реформи в Україні, додає Чижик. «Я думаю, що він покращить судову систему. Саме по собі голосування парламенту показує, що нечесні судді не такі могутні, як вони думали, і не мають впливу на владу в Україні», – наголосила експертка.

В рамках судової реформи 29 червня парламент ухвалив ще один важливий закон, який змінює процес відбору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Членів комісії відбиратимуть шість експертів: троє суддів (діючих або у відставці) і троє незалежних міжнародних експертів. Цей орган відповідає за відбір правників, які хочуть стати суддями. Після цього комісія рекомендує їх ВРП, яка додатково перевіряє кандидатів і обирає з них 16. Після цього кандидатів затверджує президент. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні