Категорія
Новини
Дата

Рада ухвалила закон про виплату 8000 грн постраждалим від карантину ФОПам та робітникам підприємств

Верховна Рада ухвалила закон №5300 про фінансову підтримку підприємців та найманих працівників, які змушені зупинити свою діяльність через карантин у «червоних» зонах. Зокрема, їм буде виплачено по 8000 грн із держбюджету.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Президентський закон на позачерговому засіданні парламенту підтримали 307 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.
  • Окрім 8000 грн, кошти виділять із місцевого бюджету – обсяг суми має визначити орган місцевого самоврядування.
  • Право на допомогу мають лише ті, хто перебуває в «червоній» зоні карантину. 
  • Аби отримати гроші, треба подати заяву в електронній формі через портал «Дія» не пізніше 30 днів із дня запровадження посиленого карантину на території регіону.
  • Кабінет Міністрів України повинен у десятиденний термін затвердити перелік основних видів економічної діяльності, які страждають від обмежувальних протиепідемічних заходів.
  • Також на допомогу мають право претендувати працюючі пенсіонери та пенсіонери, які є ФОПами.

Контекст

Минулого року Верховна Рада, аби підтримати громадян і бізнес, які постраждали від карантину, також передбачила одноразову фінансову допомогу в розмірі 8000 грн для найманих працівників підприємств, а також ФОПів.

За розрахунками Мінекономіки, за коштами звернулися понад 480 000 ФОПів і найманих працівників. За цією програмою виплатили понад 3,8 млрд грн. 

Окрім цього, ФОПів першої групи звільнено від сплати ЄСВ та єдиного податку до травня 2021 року. За словами міністерки соціальної політики Марини Лазебної, це рішення призвело до втрати 4 млрд грн доходів Пенсійного фонду України.

Також було списано податковий борг до 3060 грн, який існував у платників до 1 листопада 2020 року.

Наразі в Україні триває третя хвиля COVID-19. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов зазначив, що загальнонаціональний локдаун введуть, якщо від 50% до 70% усіх областей України опиняться в «червоній» зоні епідеміологічної небезпеки. Станом на 30 березня, з 25 регіонів, окрім АР Крим та Севастополя, у «червоній» зоні перебувають десять: Київ, Житомирська, Івано-Франківська, Закарпатська, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Чернівецька, Чернігівська області.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні