Категорія
Новини
Дата

Рейд у територіальних водах Румунії та «коридор» без РФ. Які альтернативи зерновій ініціативі розглядає уряд

Україна розглядає кілька альтернативних маршрутів експорту аграрної продукції, якщо дію зернової угоди не продовжать після 17 липня. Про це сказав на зустрічі «Зернового клубу» УЗА заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков, передає кореспондент Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Васькова, зерновий коридор фактично не працює останні місяці через дії Росії. За останні два дні російська інспекція не зареєструвала жодного судна на вхід до портів, а близько 30 суден все ще чекають на вхід до портів, деякі з них понад 3,5 місяці, наголосив він. 
  • «Аграрії заплатили понад $1 млрд за простої у портах», – додав президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.
  • Якщо зерновий коридор продовжений не буде, то держава розглядає альтернативні маршрути, заявив Васьков. Серед них: продовження коридору без участі Росії. «Задля цього уряд виділив 20 млрд грн у спеціальний фонд, який буде гарантувати виплати іноземним судновласникам у разі пошкоджень судна чи товару», – нагадав він. 
  • За словами заступника міністра, розглядається розширення експорту автомобільним та залізничним транспортом та через порти Дунаю. 
  • «Міністерство оборони України поки що не дозволяє захід суден до портів Великої Одеси поза рамками «зернової угоди», дія якої закінчується 17 липня», – зазначає Горбачьов.
  • На Дунаї можна збільшити потужності перевалки з 2,3 млн т. до 3,5 млн т. на місяць. Це можливо за рахунок днопоглиблення гирла «Бистре» та організації перевалки на рейді у румунських територіальних водах. 
  • Васьков не називає строки реалізації цих планів. «Ми маємо провести перемовини із новим румунським урядом», – зазначив він. 
  • За словами Горбачьова, розбудова портів Дунаї зменшить витрати аграріїв на логістику. Після розбудови дунайських портів перевалка баржами на Дунаї здешевшає з $20 до $10, додав він.

Контекст

17 травня угоду щодо «зернової ініціативи» було пролонговано ще на два місяці – до 18 липня, повідомив президент Туреччини Реджеп Ердоган. За словами віцепремʼєра України Олександра Кубракова, «зернову угоду» розблоковано, але вона залишалася чинною, оскільки була продовжена в березні строком на 120 днів.

Посол МЗС України з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева упевнена, що Росія в липні вийде з угоди про зерновий коридор. Вона пояснила таку ймовірність виходу Росії з домовленостей тим, що президент Туреччини Ердоган виграв вибори, а також що російський олігарх Дмитро Мазепін відрапортував Путіну, що термінал для експорту аміаку з Росії вже майже добудовано, тому аміакопровід «Тольятті – Одеса» вже й не такий важливий.

Росія погрожувала вийти із зернової угоди, якщо їй не вдасться відновити прокачку аміаку трубопроводом «Тольятті – Одеса» та частково зняти обмеження на власний експорт.

За даними Адміністрації морських портів України, у 2022 році перевалка Ізмаїльського порту зросла більш ніж удвічі – до 8,6 млн т, Ренійського порту – впʼятеро, до 6,9 млн т, Усть-Дунайського – у 12,2 разів, до майже 800 000 т. 

Завдяки географічному положенню, близькості до великих портів Болгарії та Румунії і можливості руху суден вздовж Дунаю ці три порти змогли уникнути морської блокади РФ. На кінець травня на них припадало 24% всього експорту країни, за даними Мінагрополітики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні