Туреччина заявила про продовження «зернової угоди» на два місяці. Україна сподівається на відновлення інспекцій /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Туреччина заявила про продовження «зернової угоди» на два місяці. Україна сподівається на відновлення інспекцій

Getty Images

Угоду щодо «зернової ініціативи» пролонговано ще на два місяці – до 18 липня, повідомив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. За словами віцепремʼєра України Олександра Кубракова, «зернову угоду» розблоковано, але вона залишалася чинною, оскільки була продовжена в березні строком на 120 днів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Зусиллями нашої країни, підтримкою наших російських друзів та внеском наших українських друзів було ухвалено рішення про продовження угоди про чорноморський зерновий коридор ще на два місяці», – повідомив Ердоган.
  • За його словами, Туреччина продовжить зусилля, щоб забезпечити виконання всіх умов угоди та її продовження у наступному періоді.
  • «Крім того, наші російські друзі заявили, що не перешкоджатимуть виходу турецьких суден із портів Миколаїв та Ольвія», – наголосив турецький президент.
  • Ердоган подякував усім сторонам угоди і побажав, щоб вона була вигідною для всіх. Він нагадав, що «зернова ініціатива» має життєво важливе значення для безперебійної роботи глобальних ланцюжків постачання продовольства і особливо для полегшення доступу до зерна країн, які цього потребують.
  • «Зернову угоду» розблоковано, вона продовжить свою дію до 18 липня… Зазначу, що зернова ініціатива була і є чинною, оскільки пролонгована в березні строком на 120 днів, до 18 липня», – написав віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.
  • «Ми вдячні партнерам за непохитну та цілеспрямовану позицію в тому, що угода має працювати надалі й на умовах, які підписали всі сторони», – наголосив Кубраков.
  • Кубраков нагадав, що з середини квітня РФ почала обмежувати роботу ініціативи, а з травня фактично заблокувала її, відмовившись від реєстрації нового флоту та проведення інспекцій флоту, який іде на завантаження до українських портів.
  • Майже 70 суден зараз очікують у територіальних водах Туреччини.
  • «Ми вітаємо продовження роботи ініціативи, але наголошуємо, що вона має працювати ефективно... Сподіваємося, що наші партнери докладуть усіх зусиль, аби «зернова угода» почала повноцінно працювати на продовольчу безпеку світу, а Росія врешті припинить використовувати їжу як зброю та для шантажу», – заявив він.

Контекст

Організація Обʼєднаних Націй і Туреччина виступили посередниками в «зерновій угоді» щодо Чорного моря на перші 120 днів у липні минулого року, щоб допомогти впоратися з глобальною продовольчою кризою, яка посилилася через вторгнення Москви в Україну – одного з провідних світових експортерів зерна.

Москва погодилася продовжити угоду ще на 120 днів у листопаді, але потім у березні погодилася на 60-денне продовження – до 18 травня – якщо не буде виконано список вимог щодо її власного сільськогосподарського експорту.

Минулого тижня високопосадовці Росії, України, Туреччини та ООН зустрілися в Стамбулі, щоб обговорити угоду. Представник ООН Стефан Дюжаррик заявив: «Контакти продовжуються на різних рівнях. Очевидно, що ми на делікатній стадії».

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив минулого тижня, що, на його думку, угоду може бути продовжено щонайменше ще на два місяці.

Близько 30,3 млн т зерна та продуктів харчування було експортовано з України в межах угоди, зокрема 625 000 т на суднах Всесвітньої продовольчої програми для операцій з надання допомоги в Афганістані, Ефіопії, Кенії, Сомалі та Ємені.

У середу, 17 травня, останнє судно залишило український порт у межах угоди, пише Reuters із посиланням на дані ООН. Зокрема, судно DSM Capella вийшло з порту Чорноморськ із 30 000 т кукурудзи та попрямувало до Туреччини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні