G7 працює над механізмом протидії викраденням українського зерна Росією /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

G7 працює над механізмом протидії викраденням українського зерна Росією

Shutterstock

Країни «Великої сімки» (G7) працюють над протидією крадіжкам українського зерна за допомогою хімічної ідентифікації походження зерна, заявив міністр продовольства та сільського господарства Великої Британії Марк Спенсер, пише Reuters.

Ключові факти

  • Спенсер повідомив на конференції Міжнародної ради з зерна (IGC) у Лондоні, що Велика Британія очолює цю боротьбу і що країни G7 також тісно співпрацюють з Україною, четвертим за величиною експортером зерна у світі.
  • «Ми вважаємо (хімічну ідентифікацію) ефективним засобом запобігання подальшому розкраданню українського зерна», – сказав Спенсер.
  • Переслідування організацій, які займаються торгівлею зерном, є незвичним, оскільки така діяльність зазвичай не підпадає під дію санкцій з гуманітарних міркувань. І Росія, і Україна є великими експортерами зерна до країн Африки та Близького Сходу.

Контекст

На початку квітня 2022 року призначений Кремлем «очільник» окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив про «стабільні поставки» на півострів продукції з території Херсонської області. У травні стало відомо, що російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 000 т зерна й намагалося продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію. 

Українська військова розвідка в середині травня минулого року повідомляла, що найбільш імовірний пункт призначення російських суховантажів, які вивозять українське зерно, – Сирія, «звідти воно може бути переправлене контрабандою в інші країни Близького Сходу». Росія вже відправила до Сирії приблизно 100 000 т пшениці, вкраденої в Україні після повномасштабного вторгнення.

У червні 2022 року американські дипломати попередили 14 країн, більшість із яких африканські, що Росія шукає покупців на крадене українське зерно і що російські кораблі заповнені саме зерном з України.

Російська Федерація завозить в Туреччину крадене українське зерно, переоформлюючи його у своїх портах на «російське». Про це в інтервʼю «Укрінформу» повідомляв посол України в Туреччині Василь Боднар. 

Росія вкрала українського зерна на суму не менше $530 млн за допомогою схеми з фальсифікованими деклараціями та підставною фірмою, йдеться у розслідуванні Associated Press і PBS.

Минулого місяця Велика Британія оголосила про новий пакет санкцій щодо Росії через її війну проти України, спрямованих проти «сумнівних осіб та організацій», повʼязаних із підозрами у крадіжці українського зерна. 24 фізичні й юридичні особи, повʼязані з транспортними послугами Росії, потрапили під санкції, тому що повʼязані з систематичним розкраданням українського зерна. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні