Категорія
Новини
Дата

Експорт «зерновим коридором» за тиждень зріс на 65%, але відвантаження залишаються нижче середніх – УКАБ

З 5 до 11 червня через морські порти Одеської області було експортовано 651 000 т агропромислової продукції, що на 65% більше, ніж тиждень тому. Про результати 45-го тижня роботи «зернового коридору» повідомила пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу(УКАБ).

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За останній тиждень було завантажено 13 кораблів – на шість більше за попередній тиждень. Ці судна завантажені, але вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху, уточнили в УКАБ.
  • Такі тижневі показники відвантажень залишаються нижче середніх за час роботи «зернового коридору». Окрім того, за минулий тиждень інспекцію на вхід пройшло лише сім суден, що є критично низьким показником, йдеться у повідомленні.
  • Найбільші обсяги експорту протягом 45-го тижня роботи «зернового коридору» становили: кукурудза (54% експорту за цей період), пшениця (38%), олія соняшникова (7%).
  • Українська продукція попрямувала в країни Азії (Ізраїль, Бангладеш, Китай та інші), Африки (Єгипет, Кенію) та Європи (Іспанію).
  • Загалом з початку роботи «зернового коридору» з 1 серпня 2022 року до 11 червня 2023-го вдалося експортувати 31,6 млн т продукції АПК.
Експорт «зерновим коридором» за тиждень зріс на 65%, але відвантаження залишаються нижче середніх – УКАБ /Фото 1

Контекст

17 травня угоду щодо «зернової ініціативи» було пролонговано ще на два місяці – до 18 липня, повідомив президент Туреччини Реджеп Ердоган. За словами віцепремʼєра України Олександра Кубракова, «зернову угоду» розблоковано, але вона залишалася чинною, оскільки була продовжена в березні строком на 120 днів.

30 травня Спільний координаційний центр (СКЦ) оголосив про неможливість складання інспекційного плану на 1 червня через чергову відмову РФ реєструвати вхідний флот. За даними Мінвідновлення, впродовж 30 та 31 травня РФ без пояснень зареєструвала для інспекції лише одне вхідне судно на порт Чорноморськ, тоді як інші сторони СКЦ підтвердили до участі в Чорноморській ініціативі 10 суден на три порти.  

У територіальних водах Туреччини на той момент чекала на інспекцію черга з 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 млн т продовольства.

Росія 4 червня зареєструвала два вхідних судна, які були заявлені до участі в «зерновій ініціативі» того ж дня. Це суперечить прийнятим правилам інспектування суден, які передбачають, що першочергово перевірку проходять ті, які найдовше знаходяться в очікуванні, повідомила пресслужба Мінвідновлення. 

«Росіяни проігнорували необхідність інспектування 56 суден, що вже тривалий час (деякі понад три місяці) очікують у територіальних водах Туреччини на вхід в українські порти.

Реєстрація вхідного флоту російською стороною в СКЦ здійснюється обмежено, а логіка вибору суден для реєстрації є незрозумілою та непрозорою», – зазначається в повідомленні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні