Категорія
Новини
Дата

РФ знову уникла дефолту. Інвестори почали отримувати виплати у доларах за євробондами – Bloomberg

Виплати мінфіну РФ за двома випусками євробондів почали надходити власникам паперів, пише Bloomberg з посиланням на трьох співрозмовників серед інвесторів. Вони кажуть, що гроші надійшли до їхніх депозитарних банків.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Цього разу РФ вдалося уникнути дефолту, пише видання. Як мінімум один великий міжнародний кліринговий центр отримав і провів платіж за євробондами, повідомили джерела. Грейс-період за цими облігаціями закінчувався 4 травня.
  • Ускладнення з платежами є результатом широкомасштабних фінансових і економічних санкцій, накладених на РФ після того, як вона вторглася в Україну.
  • Росія намагалася обійти санкції, виплачуючи купон в рублях, але це не дозволялося за умовами випуску облігацій. Потім, коли до дефолту залишалося всього кілька днів, уряд РФ заплатив $564,8 млн за євробондами з погашенням у 2022 році та $84,4 млн за облігаціями з погашенням у 2042 році.
  • Наразі санкції США охоплюють широке виключення для виплат за суверенними облігаціями. Це закінчиться 25 травня, і управління з контролю за іноземними активами Казначейства США (OFAC) не повідомило, чи буде воно продовжено. 
  • «25 травня – наступна перешкода. Якщо OFAC не продовжить цей дозвіл, вони не зможуть здійснювати платежі», – сказав Річард Бріггс, фінансовий менеджер GAM Holdings.

Контекст

Центробанк РФ через санкції втратив доступ до частини своїх золотовалютних резервів. РФ не може розпоряджатися приблизно половиною своїх резервів, це близько $300 млрд.

У середині березня РФ вперше уникнула дефолту. Американський Citibank 16 березня виплатив купон у валюті. Це сталося завдяки тому, що мінфін США частково розблокував рахунки РФ, дозволивши до 25 травня платити з них інвесторам у суверенні єврооблігації Росії.

Мінфін РФ 29 квітня повідомив, що виплатив купон і погасив номінал з облігацій випуску «Росія-2022» та виплатив купон з облігацій «Росія-2042». За даними Bloomberg, міністерство використало для виплати внутрішні доларові резерви і залучило для платежу банк «Дом.РФ», який не потрапив під санкції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні