Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція понад 20%, скорочення ВВП на третину. НБУ оцінив поточний стан та перспективи економіки

За підсумками 2022 року, інфляція в Україні може перевищити позначку 20%, але залишатиметься контрольованою, ВВП впаде не менше ніж на 30%. Про це йдеться в коментарі Національного банку про поточний стан та перспективи економіки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Подорожчання товарів та послуг зумовлюватимуть, зокрема, порушення виробничих процесів; логістичні проблеми, нерівномірно розподілену пропозицію за окремими регіонами; ефекти перенесення девальвації обмінного курсу гривні; високу вартість енергоносіїв у світі.
  • Зростання цін стримуватиметься заходами НБУ та уряду. Серед них такі: тимчасова фіксація обмінного курсу гривні; зниження податків; фіксація цін на житлово-комунальні послуги; адміністративне регулювання цін на низку продуктів харчування та пальне.
  • Економіка поступово відновлюватиметься, однак реальний ВВП може скоротитися не менш ніж на третину в 2022 році, прогнозує НБУ. 
  • Скорочення ВВП України очікується за усіма складовими. Зокрема, приватне споживання знизиться, зважаючи на вимушений виїзд багатьох громадян із країни, зростання рівня безробіття, зменшення доходів та економію на другорядних витратах.
  • Значних втрат зазнає й експорт товарів через зупинку підприємств, зменшення посівних площ та неможливість ефективного проведення сільськогосподарських робіт через воєнні дії, блокаду морських портів, проблеми з постачанням пального та добрив. 
  • Завдяки частковому вирішенню проблем із логістикою обсяги експорту поступово зростуть, якщо порівняти з березневими результатами. Імпорт товарів і послуг в Україну також збільшуватиметься помірними темпами завдяки поступовому відновленню споживчого та інвестиційного попиту, прогнозують у НБУ. 
  • Фінансова підтримка міжнародних партнерів України буде вагомим джерелом валютних надходжень в Україну. Іншими відносно стабільними джерелами залишатимуться перекази трудових мігрантів та доходи ІТ-індустрії.   

Контекст

ВВП України за підсумками року може впасти на 45,1%, інфляція складе 15% порівняно з попереднім роком, йдеться в прогнозі Світового банку. Ситуація залежатиме від тривалості та інтенсивності війни РФ проти України, зазначають аналітики.

Війна з Росією триває понад 50 діб. За цей час збитки лише від руйнувань перевищують не менше $80 млрд, а кожен тиждень активних бойових дій із частковою окупацією в 10 областях коштував українській економіці близько $2–2,5 млрд нествореного ВВП. За розрахунками департаменту макроекономічних досліджень ICU, за рівня інтенсивності воєнних дій, який зберігався на третьому тижні війни, українська економіка працювала на рівні 45–55% потужності. Якою є ціна російського вторгнення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні