Категорія
Новини
Дата

Рік «митного безвізу». Мінфін показав результати застосування Україною NCTS

За рік дії «митного безвізу» успішно завершено понад 19 500 переміщень, розпочатих митними органами України. Водночас в Україні успішно завершено понад 4000 переміщень, розпочатих в інших країнах-учасницях Конвенції про процедуру спільного транзиту. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Ключові факти

  • На сьогодні надано 85 авторизацій на застосування транзитних спрощень, з яких: 37 – на використання загальної гарантії; одна – на використання загальної гарантії зі зменшенням розміру референтної суми до 30%; 39 – на об’єкти авторизованих вантажовідправників і вантажоодержувачів; вісім – авторизації на використання пломб спеціального типу. Ще понад 40 заяв від підприємств знаходяться на різних етапах розгляду.
  • З 1 жовтня 2022 року в системі управління гарантіями NCTS зареєстровано 31 загальну гарантію, 20 з яких на суму близько €60 млн є чинними станом на початок жовтня 2023-го. Також у системі управління гарантіями NCTS зареєстровано 1373 індивідуальних електронних гарантій, 1232 з яких діючі на суму €66 млн.
  • Також налагоджена взаємодію з митними органами інших країн у межах адміністративної допомоги відповідно до Конвенції, йдеться у повідомленні Мінфіну. За рік міжнародного застосування NCTS ініційовано майже 300 запитів щодо належного завершення процедури спільного транзиту та опрацьовано понад 300 запитів, отриманих від митних адміністрацій інших країн.
  • З початку міжнародного застосування NCTS Службою підтримки з питань спільного транзиту опрацьовано понад 2500 запитів.
Рік «митного безвізу». Мінфін показав результати застосування Україною NCTS /Фото 1

NCTS

Нова компʼютеризована транзитна система (New Computerized Transit System – NCTS) – це система, в основі якої лежить Конвенція про процедуру спільного транзиту. NCTS доступна лише для країн-учасниць Конвенції. NCTS пов’язує митні служби в країнах-учасницях Конвенції, дозволяючи обмін митними даними для контролю за транзитними переміщеннями.

NCTS – це система, до якої підприємства (суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності) подають митні декларації в електронному вигляді для того, щоб помістити товари під процедуру спільного транзиту. Система використовується країнами-учасницями Конвенції для контролю за переміщенням товарів під процедурою спільного транзиту, підвищує ефективність та безпеку транзитних переміщень вантажів. 

Контекст

Україна розпочала застосування NCTS із листопада 2020 року – спочатку в пілотному режимі, а з 17 березня 2021-го розпочато етап національного застосування NCTS. Для переходу до міжнародного застосування NCTS Україна отримала запрошення, після чого – у липні 2022 року приєдналася до Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS) та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

У жовтні минулого року в Україні повноцінно запрацював «митний безвіз». Першою країною, з якої було відправлено вантаж для доставки в Україну під процедурою спільного транзиту, стала Німеччина. 

«Митний безвіз» – це можливість швидкого переміщення товарів між 36 країнами ЄС. Після приєднання України до NCTS український бізнес отримав змогу користуватися такими перевагами та спрощеннями: одна транзитна декларація й одна гарантія для переміщення товарів між 36 країнами (з країнами ЄС і ще з Великою Британією, Туреччиною, Сербією, Північною Македонією, Ісландією, Норвегією, Ліхтенштейном і Швейцарією); авторизовані підприємства можуть відправляти та отримувати товари на своєму підприємстві без заїзду на митні термінали; українські фінансові гарантії діють ще в 35 країнах світу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні