Категорія
Новини
Дата

РНБО зафіксувало атаку на систему документообігу держорганів України з боку російських хакерів

Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України (РНБО) зафіксував спроби поширення шкідливих документів через Систему електронної взаємодії органів виконавчої влади.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Метою атаки було масове зараження інформаційних ресурсів державних органів.
  • Шкідливі документи містили макрос, який під час відкриття файлів приховано завантажував програму для віддаленого управління комп’ютером.
  • За сценарієм атака належить до так званих supply chain attack. Це атака на ланцюжок поставок, під час якої атакуючі намагаються отримати доступ до цільової організації не напряму, а через вразливості в інструментах і сервісах, які вона використовує.
  • Зважаючи на способи та засоби реалізації цієї кібератаки, її пов’язують з одним із хакерських шпигунських угруповань із Російської Федерації.
  • 22 лютого РНБО заявив про російські кібератаки на сайти сектору безпеки і оборони.

Контекст

Наймасштабнішою supply chain attack в Україні стала атака NotPetya у 2017 році. Тоді жертвами стали комп'ютерні мережі Кабміну, Держказначейства, Мінфіну, Пенсійного фонду, «Укрзалізниці» та інших державних установ і компаній. Подекуди це призвело до зупинки в роботі. Шкідливий програмний код поширювався через програмне забезпечення МЕДОК.

У грудні 2020 року відбулася наймасштабніша кібератака в історії США – Sunburst. Хакери зламали системи Міністерства фінансів США, Міністерства внутрішньої безпеки, Національного управління з телекомунікацій та інформації (NTIA), Мінторгу США, NASA, а також мережі Пентагону, Міненерго і відомства, що займається безпекою в ядерній сфері. Низка американських офіційних осіб заявили, що за кібератаками стоїть хакерська група APT29, або Cozy Bear, яка пов'язана з російською розвідкою.

Кібератака була націлена на IT-компанію SolarWinds з Остіна (штат Техас). Хакери використовували для своїх цілей оновлення, випущені компанією в період з березня по червень 2020 року. Наразі триває розслідування.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні