Категорія
Новини
Дата

Росія блокує у Чорному морі понад 90 суден із продовольством

Військово-морські сили РФ блокують у Чорноморському регіоні понад 90 цивільних суден, призначених для перевезення зерна та іншого продовольства, заявила перша заступниця держсекретаря США Венді Шерман на засіданні Радбезу ООН, пише «Укрінформ».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Наслідки війни відчуваються далеко за межами України та безпосередньо впливають на глобальну продовольчу безпеку.
  • Російські ВМС блокують доступ до українських портів, чим, фактично припиняють експорт зерна. Відповідно до звітів, вони не дозволяють вийти в Середземне море приблизно 94 суднам, які перевозять продовольство для світового ринку, зауважила Шерман.
  • Багато вантажовідправників не наважуються відправляти свої судна в Чорне море, навіть у російські порти, з огляду на небезпеку, яка походить від РФ.

Ключова цитата

«Близько 30% світового експорту пшениці зазвичай припадає на Чорноморський регіон, а також 20% кукурудзи та 75% соняшникової олії. Однак РФ розбомбила щонайменше три цивільні судна, які перевозили товари з чорноморських портів по всьому світу, включно з одним, зафрахтованим агрокомпанією», – сказала Венді Шерман. 

Контекст

Російське вторгнення в Україну посилило продовольчу кризу на Близькому Сході та в Північній Африці, свідчать дані Human Rights Watch. Зокрема, Ліван отримує 80% пшениці з України; Єгипет закуповує пшеницю, а також великі обсяги олії; Лівія імпортує понад 40% пшениці з України; Ємен – не менше 27%. Крім того, влада північно-західної Сирії забезпечує регіон пшеницею і борошном, закупленим через Туреччину, але остання також імпортує 90% пшениці з України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні