Окупанти планують масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури українських підприємств й установ критичної інфраструктури союзників України /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія готує масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури України та її союзників – ГУР

2 хв читання

Окупанти планують масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури українських підприємств й установ критичної інфраструктури союзників України Фото Getty Images

Окупанти планують масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури українських підприємств й установ критичної інфраструктури союзників України, зокрема Польщі та країн Балтії, повідомляє Головне управління розвідки.

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, у першу чергу удар буде спрямовано на підприємства енергетичної галузі. При проведенні операцій використовуватиметься досвід кібератак на енергосистеми України 2015 та 2016 років.
  • Зокрема, цим ворог спробує посилити ефект ракетних ударів по об’єктах електрозабезпечення насамперед у східному та південному регіонах України.
  • «Командування окупантів переконано, що це призведе до сповільнення наступальних дій українських сил оборони», – йдеться у повідомленні.
  • Також Росія має намір збільшити інтенсивність DDoS-атак на критичну інфраструктуру Польщі та країн Балтії.

Контекст

Російські хакери проникли в українські військові, енергетичні й інші критичні комп’ютерні мережі, сповістило за тиждень до початку війни видання The Washington Post, посилаючись на дані американської розвідки. Західні експерти з кібербезпеки прогнозували, що у разі початку воєнних дій Україна зазнає руйнівних кібератак.

За минулий рік Держспецзв’язку зафіксували 147 хакерських атак, більшість – з Росії. У січні уразили близько 70 урядових сайтів, а на їхніх сторінках залишили послання: «Бійтеся і чекайте гіршого». Більшість сайтів швидко відновили роботу, а доказів про витік даних поки немає, як і результатів розслідування.

Найсерйознішою була атака на «Вінницяобленерго», коли угрупування Sandworm, що складається з офіцерів ГРУ, намагалося відключити світло у майже 2 млн мешканців області. Хоча в мережі хакери проникли, вимкнути електроенергію для жителів так і не вдалось. Українські захисники успішно відбиваються. 

Росіяни ж не очікували шквалу кібератак з України, зокрема, виведення з ладу російських сайтів президента, уряду, міноборони, податкової, біржі, «Газпрому», «Лукойлу», ТАСС, Russia Today, зливи даних з Центробанку та ряду інших установ.

Українські розробники і спеціалісти з кібербезпеки відкрили новий вимір для війни – кіберпростір. Сотні тисяч любителів та професіоналів долучились до атак на російські сайти та інфраструктуру.

Україна перебуває на третьому етапі кібервійни з Росією, ворог атакує комунальні служби та компанії, які надають послуги цивільному населенню. Про це в інтервʼю Wired повідомив голова Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

Кібервійна продовжується і ведеться в основному проти цивільної інфраструктури: комунальних служб та компаній, які надають послуги цивільному населенню, оскільки на другому етапі їм не вдалося зруйнувати лінії звʼязку та здатність тримати людей у ​​курсі того, що відбувається. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні