Окупанти планують масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури українських підприємств й установ критичної інфраструктури союзників України /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія готує масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури України та її союзників – ГУР

Окупанти планують масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури українських підприємств й установ критичної інфраструктури союзників України Фото Getty Images

Окупанти планують масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури українських підприємств й установ критичної інфраструктури союзників України, зокрема Польщі та країн Балтії, повідомляє Головне управління розвідки.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, у першу чергу удар буде спрямовано на підприємства енергетичної галузі. При проведенні операцій використовуватиметься досвід кібератак на енергосистеми України 2015 та 2016 років.
  • Зокрема, цим ворог спробує посилити ефект ракетних ударів по об’єктах електрозабезпечення насамперед у східному та південному регіонах України.
  • «Командування окупантів переконано, що це призведе до сповільнення наступальних дій українських сил оборони», – йдеться у повідомленні.
  • Також Росія має намір збільшити інтенсивність DDoS-атак на критичну інфраструктуру Польщі та країн Балтії.

Контекст

Російські хакери проникли в українські військові, енергетичні й інші критичні комп’ютерні мережі, сповістило за тиждень до початку війни видання The Washington Post, посилаючись на дані американської розвідки. Західні експерти з кібербезпеки прогнозували, що у разі початку воєнних дій Україна зазнає руйнівних кібератак.

За минулий рік Держспецзв’язку зафіксували 147 хакерських атак, більшість – з Росії. У січні уразили близько 70 урядових сайтів, а на їхніх сторінках залишили послання: «Бійтеся і чекайте гіршого». Більшість сайтів швидко відновили роботу, а доказів про витік даних поки немає, як і результатів розслідування.

Найсерйознішою була атака на «Вінницяобленерго», коли угрупування Sandworm, що складається з офіцерів ГРУ, намагалося відключити світло у майже 2 млн мешканців області. Хоча в мережі хакери проникли, вимкнути електроенергію для жителів так і не вдалось. Українські захисники успішно відбиваються. 

Росіяни ж не очікували шквалу кібератак з України, зокрема, виведення з ладу російських сайтів президента, уряду, міноборони, податкової, біржі, «Газпрому», «Лукойлу», ТАСС, Russia Today, зливи даних з Центробанку та ряду інших установ.

Українські розробники і спеціалісти з кібербезпеки відкрили новий вимір для війни – кіберпростір. Сотні тисяч любителів та професіоналів долучились до атак на російські сайти та інфраструктуру.

Україна перебуває на третьому етапі кібервійни з Росією, ворог атакує комунальні служби та компанії, які надають послуги цивільному населенню. Про це в інтервʼю Wired повідомив голова Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

Кібервійна продовжується і ведеться в основному проти цивільної інфраструктури: комунальних служб та компаній, які надають послуги цивільному населенню, оскільки на другому етапі їм не вдалося зруйнувати лінії звʼязку та здатність тримати людей у ​​курсі того, що відбувається. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні