Категорія
Новини
Дата

Росія не знайшла альтернативи світовим резервним валютам. У її розпорядженні лише золото й китайські юані

Російський центральний банк визнав, що не знайшов чіткої альтернативи основним світовим резервним валютам. Через санкції у розпорядженні центробанку залишилися тільки юані та золото. Про це пише Bloomberg з посиланням на виступ очільниці Ельвіри Набіулліної перед парламентським комітетом.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Нам потрібно дивитися в майбутнє, але зараз мені важко дати конкретні пропозиції», – сказала Набіулліна. «Список країн, що випускають ліквідні резервні валюти, обмежений, і саме вони вжили ворожих заходів і обмежили наш доступ».
  • На кінець 2021 року юань становив 17,1% від загальної суми, порівняно з 12,8% роком раніше, тоді як частка золота дещо знизилася до 21,5%.
  • Відповідаючи на запитання, чи планує центробанк помститися країнам, які заблокували російські активи, Набіулліна відповіла, що «безперечно планує такі юридичні дії».

Контекст

Росія роками знижувала частку долара у своєму резерві, довівши її до трохи менш як 11% наприкінці 2021 року. Однак більше третини загальної суми резерву було в євро – на додаток до додаткових інвестицій у британський фунт та японські єни. Це дало можливість міжнародним урядам заблокувати близько половини російських резервів у відповідь за вторгнення в Україну.

Через обмеження центробанк не міг втручатися в ринок, щоб захистити рубль. Це змусило його запровадити контроль над капіталом і здійснити екстрене підвищення процентної ставки до 20%. Його резерви досягли максимуму в $643,2 млрд 18 лютого, а потім різко знизилися. 

У Міністерстві економіки України заявили, що арештовані резерви Росії у розмірі $415 млрд підуть на відшкодування збитків Україні. Кабінет міністрів разом з іншими урядами шукає механізм передачі Україні арештованих резервів росіян.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні