Категорія
Новини
Дата

Росія не знайшла альтернативи світовим резервним валютам. У її розпорядженні лише золото й китайські юані

1 хв читання

Російський центральний банк визнав, що не знайшов чіткої альтернативи основним світовим резервним валютам. Через санкції у розпорядженні центробанку залишилися тільки юані та золото. Про це пише Bloomberg з посиланням на виступ очільниці Ельвіри Набіулліної перед парламентським комітетом.

Ключові факти

  • «Нам потрібно дивитися в майбутнє, але зараз мені важко дати конкретні пропозиції», – сказала Набіулліна. «Список країн, що випускають ліквідні резервні валюти, обмежений, і саме вони вжили ворожих заходів і обмежили наш доступ».
  • На кінець 2021 року юань становив 17,1% від загальної суми, порівняно з 12,8% роком раніше, тоді як частка золота дещо знизилася до 21,5%.
  • Відповідаючи на запитання, чи планує центробанк помститися країнам, які заблокували російські активи, Набіулліна відповіла, що «безперечно планує такі юридичні дії».

Контекст

Росія роками знижувала частку долара у своєму резерві, довівши її до трохи менш як 11% наприкінці 2021 року. Однак більше третини загальної суми резерву було в євро – на додаток до додаткових інвестицій у британський фунт та японські єни. Це дало можливість міжнародним урядам заблокувати близько половини російських резервів у відповідь за вторгнення в Україну.

Через обмеження центробанк не міг втручатися в ринок, щоб захистити рубль. Це змусило його запровадити контроль над капіталом і здійснити екстрене підвищення процентної ставки до 20%. Його резерви досягли максимуму в $643,2 млрд 18 лютого, а потім різко знизилися. 

У Міністерстві економіки України заявили, що арештовані резерви Росії у розмірі $415 млрд підуть на відшкодування збитків Україні. Кабінет міністрів разом з іншими урядами шукає механізм передачі Україні арештованих резервів росіян.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні