Росія пригрозила збивати комерційні західні супутники за допомогу Україні /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Росія пригрозила збивати комерційні західні супутники за допомогу Україні

Shutterstock

У Росії заявили, що комерційні супутники США та їх союзників можуть стати «законними цілями» для Росії, якщо вони будуть залучені до війни в Україні, пише Reuters із посиланням на заяву представника МЗС Росії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Заступник голови департаменту МЗС РФ з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями Костянтин Воронцов повідомив ООН, що «Сполучені Штати та їх союзники намагаються використати космос для посилення західного панування».
  • «Квазіцивільна інфраструктура може бути законною метою для удару у відповідь», – каже Воронцов.
  • За його словами, використання західних супутників для допомоги українським воєнним зусиллям було «надзвичайно небезпечною тенденцією».
  • «Йдеться про залучення компонентів цивільної космічної інфраструктури, зокрема комерційної, США та їх союзниками до збройних конфліктів», – повідомив Воронцов.
  • Він вважає, що використання Заходом таких супутників для підтримки України було «провокаційним». Воронцов не згадав будь-яких конкретних супутникових компаній, хоча мільярдер Ілон Маск заявив раніше цього місяця, що його компанія SpaceX продовжить фінансувати свій інтернет-сервіс Starlink в Україні.

Контекст

З кінця лютого інтернет від SpaceX в Україні працював без дотримання юридичних формальностей. Супутники Starlink підтримують роботу критичних енергетичних і телекомунікаційних обʼєктів, закладів охорони здоровʼя та навіть аграріїв, а також повертають до життя деокуповані території.

Навесні супутникові інтернет-термінали Starlink, створені компанією SpaceX, стали життєво важливим джерелом звʼязку для українських військових, даючи їм змогу боротися і залишатися на звʼязку.

Сьогодні в Україні працюють близько 20 000 супутників Starlink.

У вересні SpaceX Ілона Маска надіслала листа до Пентагону, що більше не може фінансувати Starlink для України. Компанія оцінила потребу у фінансуванні в $120 млн до кінця 2022-го і $400 млн – у наступному році.

Ілон Маск підтвердив, що SpaceX хоче відмовитися від фінансування Starlink в Україні. Він додав, що виконує «рекомендації експосла України в Німеччині Мельника – «йти до біса».

Наступного дня Маск у Twitter написав, що компанія все-таки продовжить фінансування Starlink в Україні. За словами Маска, SpaceX втрачає по $20 млн на місяць на обслуговуванні Starlink в Україні, проте не буде відмовлятися від надання послуг.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні